14 July 2015

BERAT BADAN BERKURANGAN DENGAN MAKANAN PEDAS?

Kelebihan Makanan Pedas Untuk Kesihatan
Spicy food terhasil dari ramuan "LADA" sebab tu jadi pedas. So, ada benefits x lada ni? Cari penyakit je makan pedas ni, last last mulut panas. Tapi ramai penggemar masakan pedas kan? Ok, move to the main point, kelebihan masakan pedas antaranya:

**** Hilangkan Berat Badan ****

Cili ataupun makanan pedas ni dapat meningkatkan kadar metabolisma badan. Kajian telah membuktikan bahawa component utama dalam chilies atau lada yang dikenali sebagai capsaicin mempunyai kesan thermogenic yang menyebabkan badan kita dapat membakar kalori untuk 20 minutes. So for those yang nak diet, jom try makan makanan pedas, tengok berkesan ke tidak.

**** Kesihatan Jantung ****

Kajian menunjukkan bahawa beberapa budaya yang mengamalkan pemakanan spicy food mempunyai risiko yang rendah untuk terkena serangan jantung dan stroke. Sebab utama ialah lada boleh mengurangkan effect kerosakan oleh LDL atau dikenali sebagai bad cholesterol. Malah kandungan capsaicin dalam lada juga dapat menghalang radang (inflammation) yang mana merupakan faktor risiko bagi masalah jantung.






More info: http://fatihahazanan.blogspot.com/…/kelebihan-makanan-pedas…

TAK MAHU KETINGGALAN INFO?

Name

Email *

Message *

Klik Like jika anda rasa blog ini bermanfaat :) TQ.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RuzanaIbs.com Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign