27 August 2015

JAGA MATA SELAMANYA

Mata adalah satu daripada 5 pancaindera utama. Organ kecil ini mula terbentuk pada peringkat awal pembentukan janin iaitu pada minggu keempat kandungan.

Dengan organ ini, dapatlah kita melihat dan menjalankan tanggungjawab dengan sempurna.

Oleh sebab itulah, kita perlu menjaga mata dengan baik.

Sekali ia rosak, seluruh kehidupan akan terganggu.

Masih saya ingat, tahun 2011-2012, Ibunda saya yang ketika itu berumur 70 tahun, telah mula berkurangan penglihatannya kerana katarak. Bulan Mac 2012 baru dibuat pembedahan di THONEH. Semasa penglihatannya terganggu dalam tempoh 2 tahun itu, Ibunda sering jatuh sakit kerana tak lalu nak makan. Kata Ibunda, bila tak berapa nampak, selera makan berkurangan. Walaupun begitu, Ibunda gigih nak buat semua kerja sendiri. Tapi, ye la, bila tak nampak, semua dibuat tak kena. Sehinggalah setelah pembedahan membuang katarak dilakukan, Ibunda telah kembali sihat kerana selera makan beliau telah kembali. Katanya lagi, bila nampak warna warni makanan baru datang balik selera makan. Happy ke - happy sangat!

AMALKAN BUAHAN & SAYURAN UNTUK MATA SIHAT
Buah-buahan dan sayuran yang berbagai warna kaya dengan antioksidan.
Inilah yang membantu mencegah kerosakan kanta dan saraf retina.

Antara antioksidan yang penting untuk mata ialah lutein dan zeaxanthin. Ia banyak terkandung di dalam sayuran seperti bayam, brokoli & sawi. Bahan-bahan ini penting untuk mengurangkan kerosakan sel akibat radikal bebas.

MANFAAT UNTUK MATA
Lutein dan zeaxanthin melindungi mata dari bahaya gelombang cahaya bertenaga tinggi, seperti beberapa sinar ultraviolet dalam cahaya matahari. Kajian menunjukkan bahawa tahap yang tinggi lutein dan zeaxathin dalam tisu mata dikaitkan dengan penglihatan yang lebih baik, terutamanya dalam cahaya malap atau di mana silau menjadi masalah. 

Diet yang kaya dengan kedua-dua antioksidan adalah untuk melindungi daripada penyakit mata yang berkaitan dengan usia. 

Sebagai contoh, satu kajian mendapati bahawa orang yang mempunyai diet yang tinggi dalam makanan yang kaya dengan Zeaxanthin - terutama bayam, kale, dan brokoli - sehingga 50% kurang berkemungkinan untuk membangunkan katarak. 

Satu kajian utama (dipanggil AREDS2) telah menunjukkan bahawa makanan tambahan yang mengandungi Lutein dan Zeaxanthin boleh melambatkan perkembangan degenerasi makula jika anda sudah mempunyainya. Ujian dipanggil ketumpatan optik pigmen makula kini digunakan oleh pakar-pakar penjagaan mata untuk mengukur tahap Lutein dan Zeaxanthin dalam tisu mata.

Banyak kajian bahawa lutein dan zeaxanthin, jika digabungkan dengan lain-lain nutrien, seperti vitamin C dan E mungkin lebih berguna daripada mana-mana nutrien tunggal.

DOS HARIAN YANG DISYORKAN
Tiada RDA telah ditetapkan untuk lutein atau zeaxanthin.


TAHAP YANG DISYORKAN UNTUK KESIHATAN MATA
The American Optometric Association mengesyorkan 10 mg/hari Lutein dan 2 mg/hari  Zeaxanthin.

HAD SELAMAT 
Para penyelidik telah tidak menetapkan had untuk lutein atau zeaxanthin.

POTENSI RISIKO 
Lutein dan Zeaxanthin yang melebihi dos harian boleh menyebabkan kulit bertukar sedikit kuning. Penyelidikan seolah-olah menunjukkan bahawa menggunakan sehingga 20 mg lutein setiap hari adalah selamat.

CONTOH MAKANAN MENGANDUNGI LUTEIN & ZEAXANTHIN
Kale (1 cawan) 23.8 mg
Bayam (1 cawan) 20.4 mg
Collard hijau (1 cawan) 14.6 mg
Lobak hijau (1 cawan) 12.2 mg
Jagung (1 cawan) 2.2 mg
Brokoli (1 cawan) 1.6 mg

CAROTOMAX SHAKLEE SUPPLEMENT TERBAIK UNTUK MATA SAYA YANG SIHAT
Carotomax Shaklee tinggi dengan kandungan carotenoids termasuk Beta-carotene dan astaxanthin. Kajian menunjukkan bahawa kandungan Vitamin dalam Carotomax Shaklee dapat membantu:
1. Meningkatkan densiti pigmen macular dan ketepatan penglihatan
2. Membantu menapis cahaya UV yang berbahaya ke dalam mata
3. Menyokong kesihatan mata usai penuaan

Khasiat Carotomax Shaklee
Lebih selamat dari vitamin A biasa : pengambilan vitamin A yang berlebihan boleh menyebabkan toksisiti, seperti yang ditemui oleh saintis pada tahun 1912.

Mempertingkatkan penglihatan : ia menghasilkan "ungu visual" yang membolehkan kita mengekalkan penglihatan di dalam gelap. mempertingkatn masalah penglihatan seperti rabun malam, rabun dekat, mata kering, gegelung hitam di bawah mata dan sebagainya.

Meredakan penyakit kulit : pengambilan yang berterusan akan melegakan masalah kulit seperti kulit kering, kulit gugur, jerawat, acne dan lain-lain.

Melawan kanser dan oksidasi : pengambilan kerap beta karotena membantu mengukuhkan sistem imunisasi, melambatkan penuaan dan menyekat aktiviti bahan kanser serta menghalang pembentukan sel-sel kanser yang baru.

Menghalang infeksi : merangsang enzim membunuh kuman, menyekat dan mempertingkatkan kondisi penyakit sistem respiratori paru-paru seperti batuk, hepatitis, asma dan selsema.

Carotomax Shaklee berbeza daripada Vitamin A lain di pasaran kerana Carotomax Shaklee menyediakan 13mg carotenoids yang diperlukan oleh tubuh : lutein, lycopene dan beta-carotene untuk setiap hidangan (setiap 1 biji). Itu sudah melebihi 1.5x daripada purata zat yang kita perolehi daripada makanan harian!


2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Good sharing, today, Tun Hussein Onn National Eye Hospital (THONEH) has the equipment to perform the non-invasive procedure to treat the condition. “The Ultra Q multi-modality YAG Laser we acquired offers greater accuracy and control than traditional YAG Lasers, allowing us to perform better treatment, read more at:
    http://kidbuxblog.com/non-invasive-procedure-to-treat-eye-floaters/

    ReplyDelete

TAK MAHU KETINGGALAN INFO?

Name

Email *

Message *

Klik Like jika anda rasa blog ini bermanfaat :) TQ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RuzanaIbs.com Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign