Almond Rocher
Oleh: EDITORIAL RASA
Tarikh: 12 Julai 2013
Waktu memasak: 30 minit
Saiz hidangan: 40 biji
BAHAN-BAHAN:
Bahan A:
100gm mentega
40gm gula kastor
1 sudu makan susu
pekat manis
1/2 sudu makan pes mocca
Bahan B:
30gm cornflakes |dikisar halus
10gm badam kisar
10gm croquant
40gm tepung jagung
1/2 sudu makan tepung beras
120gm tepung gandum
Bahan Hiasan:
3 biji telur putih
Sedikit badam cincang
Coklat masakan putih
Coklat putih
CARA MEMASAK:
1. Sebatikan semua bahan A hingga rata.
2. Masukkan kesemua bahan B dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
3. Ambil 1/2 sudu makan adunan dan bentukkan menjadi bujur.
4. Celupkan ke dalam putih telur dan golekkan ke dalam badam cincang.
5. Susun dalam dulang pembakar dan bakar selama 30 minit pada suhu 150˚C.
6. Apabila sejuk, celupkan dalam coklat masakan dan lorekkan dengan coklat putih di atasnya.