Tengah cari bahan untuk blog, terjumpa fakta ni.
Keburukan kencing berdiri :
- Risiko penyakit batu karang
- Menyamai syaitan
- Mengganggu rezeki
- Melemahkan syahwat
- Mudah menjadi pelupa
Saya & suami memang mendidik semua anak-anak dari kecil untuk mesti duduk/mencangkung bila nak kencing.
Teringat saya semasa kem motivasi anak dengan Dato Dr Fadzillah Kamsah beberapa tahun lalu.
Beliau ada meminta para hadirin yang lelaki untuk angkat tangan jika pada tahun itu TIDAK PERNAH kencing berdiri. Terkejut saya tengok, hanya beberapa orang sahaja yang angkat tangan (mereka yang tak pernah kencing berdiri sahaja yang dikehendaki angkat tangan). Maknanya kebanyakan lelaki memang kencing berdiri. Masyaa Allah!
Jadi, semua orang lelaki, dan juga perempuan.. jangan lagi kencing berdiri tau! Risiko penyakit tu. Lagipun, hendakkah anda menyamai syaitan? Hendakkah anda rezeki anda terganggu? Hendakkah anda menjadi seorang pelupa? Nauzubillahi minzalik.
Bayangkan jika anda kencing berdiri, sudah pastinya kencing anda akan terpercik mengenai tempat lain seperti seluar dan baju anda dan pakaian itu anda bawa solah? Pastinya tak sah solah anda kerana pakaian tersebut terkena najis.
Ingat ye kawan-kawan, lepas ni jangan lagi kencing berdiri.
Pages
▼
22 September 2015
JOM BISNES CREAM PUFF
Saya nak berkongsi resepi Puan Herda Johan yang rakan FB kongsikan. Sangat pemurah beliau ni. Doakan beliau bertambah rezeki. (Copy paste exactly takdak edit langsung)
Saya kongsikan resepi dan tips bisnes bagaimana menambah pendapatan dengan membuat dan menjual Cream Puff hanya dari rumah.
Ia adalah PERCUMA!!
=============================
Peralatan yang diperlukan:
Mangkuk pemutar
Pengayak
Periuk untuk masak Marjerin & Air
Piping Beg saiz L
Nozzle Bunga Pecah 7 (Besar)
Oven Pembakar
Dulang Pembakar
Spatula
Masa Penyediaan : 30 Minit
Masa Bakar : 30 minit
Anggaran: 1-2 jam
===========================
Bahan-bahan yang diperlukan (Lihat keterangan terperinci dalam resepi):
200gm Marjerin
470gm Air
300gm Tepung Naik Sendiri
200gm Instant Custard
350gm Susu Full Cream
6 biji Telur Ayam
1 sudu kecil Esen Vanila
1 sudu besar Snow Powder
Resepi Cream Puff :
Bahan A:
- Marjerin (Brand Pelangi harga dalam RM5.00) : 200 gm
- Air : 470gm
===>> Masak bahan di atas sehingga mendidih
Bahan lain:
- Tepung Naik Sendiri (Anggaran Harga Brand Blue Keys RM3.90) - 300gm
(Kalau tak jumpa guna tepung gandum + tambah baking powder 10gm)
- Telur (Anggaran Harga RM2.40) : 6 Biji
- Esen Vanilla : 1 sudu teh
1 sudu Snow Powder untuk di ayak atas cream puff selepas siap.
(Boleh dapat di kedai bahan bakeri - 100gm RM 3.00+-)
============================
Anda akan mendapat sebanyak 50-55 biji cream puff melalui resepi ini. Jika nak buat makan-makan sendiri cuma bahagikan saja adunan ini.
Tapi apa salahnya buat banyak kan, selebihnya boleh jamu jiran makan. (Manalah tau dapat order lepas tu hihihi)
============================
Cara:
1) Sediakan Tepung dan letak dalam mangkuk pemutar.
2) Masak Bahan A hingga mendidih dan terus tuang di dalam tepung. Putar adunan sehingga suam.
***PASTIKAN BAHAN A BETUL-BETUL PANAS DAN TERUS TUANG DI DALAM TEPUNG**
3) Bila adunan suam masukkan telur satu persatu dan esen vanila. Putar hingga sebati.
4) Pipe kan adunan di atas dulang pmbakar yang telah di sapukan marjerin
5) Renjiskan permukaan cream puff dengan air
6) Bakar:
- Oven Kecil Suhu 120'c - 30 Minit sehingga permukaan keperangan. Tambahkan masa 5 minit jika belum masak.
- Oven Besar Suhu 170'c atas, 160'c bawah - 30 minit sehingga permukaan keperangan. Tambahkan masa 5 minit jika belum masak.
==============================
Resepi Custard Cream:
1) 200 gm Instant Custard (Boleh dapat di bahan bakeri = Anggaran Harga RM 8.50/500gm)
2) 350 gm Susu Full Cream (RM5.50 sekotak)
**sukatan ini bergantung pada kecairan custard jika adunan custard pekat tambah sedikit demi sedikit lagi susu sehingga ia cair dan sesuai untuk di isikan ke dalam cream puff**
==============================
Cara meletakkan adunan ke dalam piping beg dan memicit adunan:
***Sila rujuk gambar***
===============================
Q&A Bisnes Cream Puff:
1) Berapa banyak boleh dapat satu adunan ni?
=> Anggaran 50-55 biji untuk saiz nozzle ini. Jika nak saiz kecil tukar nozzle yang lebih kecil dan akan dapat lebih lagi.
2) Harga yang oleh di jual?
Ini adalah anggaran kos bagi resepi ini.
Kos Resepi => RM 10 +-
Jika anda jual 25 Biji:
Kos Cream puff => RM 5 +-
Kos Packaging untuk 25 biji => RM 1.50
Total Kos => RM 6.50 +-
Kos adalah bergantung pada anda. Sebab lain tempat lain harga belian bahan mentah.
Harga jual sebekas 25 biji dalam => RM 17.50 - RM 20.00
Harga sebiji => RM 0.70 - RM 0.80
**Ini adalah harga ikut saiz cream puff resepi ni**
3) Macamana nak jual kak?
+++++++++++++++++++++++++++++++++
Tips Bagi Mereka Yang Baru Nak Niaga...
+++++++++++++++++++++++++++++++++
1) Betulkan niat dahulu. Bersyukur dahulu sebab Allah dah bagi jalan nak berniaga. Betulakn niat Kenapa nak jual? Niat berniaga adalah kerana Allah. Berniaga kerana nak menambah pendapatan dan membantu orang lain juga. Bukan nak KAYA!
2) Praktis dahulu buat. Test dulu untuk diri sendiri dan family sebelum nak menjual.
3) Kalau dah capai piawaian dari orang yang merasa kata "ini boleh jual ni" hahaha try test pula bagi kat jiran-jiran. Sedekah. Banyak dapat ni. 50 biji leh bagi kat 5 orang jiran sorang 10 biji hihi. Masa bagi tu promot-promot laa terus kat jiran tu.
4) Bila dah dapat order JANGAN TAMAK. Buat slow-slow kat kawasan perumahan dulu. Buat laa promo. Letak flyer ke. FB pun ada. Ikut kemampuan sendiri dulu.
+++++++++++++++++++++++++++++++
Tips bagi mereka yang dah BERNIAGA:
+++++++++++++++++++++++++++++++
Jika anda berniaga..
TOLONG BACA INI...TOLONG SANGAT!!
Kerana jika tak baca anda RUGI 30% dalam jualan harian anda..
SAYA NAK BANTU ANDA NI..
Ini penting untuk anda...
Dalam berniaga aspek paling penting adalah MEMBINA HUBUNGAN..
Anda perlu berterima kasih dengan pelanggan anda kerana merekalah yang membantu anda dalam menjalankan perniagaan. Apa yang nak saya tekankan disini ialah bukan cara anda buat iklan atau cara anda memasarkan produk servis anda tapi BAGAIMANA ANDA MEMBINA HUBUNGAN DENGGAN PROSPEK DAN PELANGGAN ANDA.
Sesetengah dari anda masuk kesini sebab niat anda nak jual CREAM PUFF ni kan??
Atau anda memang dah berniaga tapi nak add produk CREAM PUFF ni atau nak TRY JUAL dengan guna resepi ni pulak.. KAN???
Jadi...
Saya nak anda tonton VIDEO PERCUMA ini selama 9 minit! (Asyik percuma je...ya percuma..)
Anda sudah berniaga. Anda nak sales anda meningkat, betul??
Dalam VIDEO PERCUMA ni anda akan tau bagimana anda boleh tingkatkan jualan sebanyak 30% hanya dengan "mengambil tahu tentang prospek dan pelanggan anda".
Ya, anda tak perlu risau nak susun ayat buat iklan baru dan akhirnya takda orang 'LIKE' pun apatah lagi nak membeli dari anda.
Saya jamin VIDEO PERCUMA ini akan dapat membantu anda yang sedang berniaga..
http://brc.my/jualan-banyak-rugi/?ref=60
http://brc.my/jualan-banyak-rugi/?ref=60
http://brc.my/jualan-banyak-rugi/?ref=60
===========================
Selamat Mencuba dan Selamat Berjaya!!!
Nanti dulu!!!
Boleh tak SHARE album ni. Manalah tau ada yang nak cuba buat. Sama-sama kita berkongsi rezeki ya. Semoga Allah panjangkan ukhwah kita..
Jika nak tanya apa-apa tentang resepi ni, WhatApps saja saya. InsyaAllah saya sudi membantu anda..
Untuk lebih jelas, boleh tengok video ni.
Saya kongsikan resepi dan tips bisnes bagaimana menambah pendapatan dengan membuat dan menjual Cream Puff hanya dari rumah.
Ia adalah PERCUMA!!
=============================
Peralatan yang diperlukan:
Mangkuk pemutar
Pengayak
Periuk untuk masak Marjerin & Air
Piping Beg saiz L
Nozzle Bunga Pecah 7 (Besar)
Oven Pembakar
Dulang Pembakar
Spatula
Masa Penyediaan : 30 Minit
Masa Bakar : 30 minit
Anggaran: 1-2 jam
===========================
Bahan-bahan yang diperlukan (Lihat keterangan terperinci dalam resepi):
200gm Marjerin
470gm Air
300gm Tepung Naik Sendiri
200gm Instant Custard
350gm Susu Full Cream
6 biji Telur Ayam
1 sudu kecil Esen Vanila
1 sudu besar Snow Powder
Resepi Cream Puff :
Bahan A:
- Marjerin (Brand Pelangi harga dalam RM5.00) : 200 gm
- Air : 470gm
===>> Masak bahan di atas sehingga mendidih
Bahan lain:
- Tepung Naik Sendiri (Anggaran Harga Brand Blue Keys RM3.90) - 300gm
(Kalau tak jumpa guna tepung gandum + tambah baking powder 10gm)
- Telur (Anggaran Harga RM2.40) : 6 Biji
- Esen Vanilla : 1 sudu teh
1 sudu Snow Powder untuk di ayak atas cream puff selepas siap.
(Boleh dapat di kedai bahan bakeri - 100gm RM 3.00+-)
============================
Anda akan mendapat sebanyak 50-55 biji cream puff melalui resepi ini. Jika nak buat makan-makan sendiri cuma bahagikan saja adunan ini.
Tapi apa salahnya buat banyak kan, selebihnya boleh jamu jiran makan. (Manalah tau dapat order lepas tu hihihi)
============================
Cara:
1) Sediakan Tepung dan letak dalam mangkuk pemutar.
2) Masak Bahan A hingga mendidih dan terus tuang di dalam tepung. Putar adunan sehingga suam.
***PASTIKAN BAHAN A BETUL-BETUL PANAS DAN TERUS TUANG DI DALAM TEPUNG**
3) Bila adunan suam masukkan telur satu persatu dan esen vanila. Putar hingga sebati.
4) Pipe kan adunan di atas dulang pmbakar yang telah di sapukan marjerin
5) Renjiskan permukaan cream puff dengan air
6) Bakar:
- Oven Kecil Suhu 120'c - 30 Minit sehingga permukaan keperangan. Tambahkan masa 5 minit jika belum masak.
- Oven Besar Suhu 170'c atas, 160'c bawah - 30 minit sehingga permukaan keperangan. Tambahkan masa 5 minit jika belum masak.
==============================
Resepi Custard Cream:
1) 200 gm Instant Custard (Boleh dapat di bahan bakeri = Anggaran Harga RM 8.50/500gm)
2) 350 gm Susu Full Cream (RM5.50 sekotak)
**sukatan ini bergantung pada kecairan custard jika adunan custard pekat tambah sedikit demi sedikit lagi susu sehingga ia cair dan sesuai untuk di isikan ke dalam cream puff**
==============================
Cara meletakkan adunan ke dalam piping beg dan memicit adunan:
***Sila rujuk gambar***
===============================
Q&A Bisnes Cream Puff:
1) Berapa banyak boleh dapat satu adunan ni?
=> Anggaran 50-55 biji untuk saiz nozzle ini. Jika nak saiz kecil tukar nozzle yang lebih kecil dan akan dapat lebih lagi.
2) Harga yang oleh di jual?
Ini adalah anggaran kos bagi resepi ini.
Kos Resepi => RM 10 +-
Jika anda jual 25 Biji:
Kos Cream puff => RM 5 +-
Kos Packaging untuk 25 biji => RM 1.50
Total Kos => RM 6.50 +-
Kos adalah bergantung pada anda. Sebab lain tempat lain harga belian bahan mentah.
Harga jual sebekas 25 biji dalam => RM 17.50 - RM 20.00
Harga sebiji => RM 0.70 - RM 0.80
**Ini adalah harga ikut saiz cream puff resepi ni**
3) Macamana nak jual kak?
+++++++++++++++++++++++++++++++++
Tips Bagi Mereka Yang Baru Nak Niaga...
+++++++++++++++++++++++++++++++++
1) Betulkan niat dahulu. Bersyukur dahulu sebab Allah dah bagi jalan nak berniaga. Betulakn niat Kenapa nak jual? Niat berniaga adalah kerana Allah. Berniaga kerana nak menambah pendapatan dan membantu orang lain juga. Bukan nak KAYA!
2) Praktis dahulu buat. Test dulu untuk diri sendiri dan family sebelum nak menjual.
3) Kalau dah capai piawaian dari orang yang merasa kata "ini boleh jual ni" hahaha try test pula bagi kat jiran-jiran. Sedekah. Banyak dapat ni. 50 biji leh bagi kat 5 orang jiran sorang 10 biji hihi. Masa bagi tu promot-promot laa terus kat jiran tu.
4) Bila dah dapat order JANGAN TAMAK. Buat slow-slow kat kawasan perumahan dulu. Buat laa promo. Letak flyer ke. FB pun ada. Ikut kemampuan sendiri dulu.
+++++++++++++++++++++++++++++++
Tips bagi mereka yang dah BERNIAGA:
+++++++++++++++++++++++++++++++
Jika anda berniaga..
TOLONG BACA INI...TOLONG SANGAT!!
Kerana jika tak baca anda RUGI 30% dalam jualan harian anda..
SAYA NAK BANTU ANDA NI..
Ini penting untuk anda...
Dalam berniaga aspek paling penting adalah MEMBINA HUBUNGAN..
Anda perlu berterima kasih dengan pelanggan anda kerana merekalah yang membantu anda dalam menjalankan perniagaan. Apa yang nak saya tekankan disini ialah bukan cara anda buat iklan atau cara anda memasarkan produk servis anda tapi BAGAIMANA ANDA MEMBINA HUBUNGAN DENGGAN PROSPEK DAN PELANGGAN ANDA.
Sesetengah dari anda masuk kesini sebab niat anda nak jual CREAM PUFF ni kan??
Atau anda memang dah berniaga tapi nak add produk CREAM PUFF ni atau nak TRY JUAL dengan guna resepi ni pulak.. KAN???
Jadi...
Saya nak anda tonton VIDEO PERCUMA ini selama 9 minit! (Asyik percuma je...ya percuma..)
Anda sudah berniaga. Anda nak sales anda meningkat, betul??
Dalam VIDEO PERCUMA ni anda akan tau bagimana anda boleh tingkatkan jualan sebanyak 30% hanya dengan "mengambil tahu tentang prospek dan pelanggan anda".
Ya, anda tak perlu risau nak susun ayat buat iklan baru dan akhirnya takda orang 'LIKE' pun apatah lagi nak membeli dari anda.
Saya jamin VIDEO PERCUMA ini akan dapat membantu anda yang sedang berniaga..
http://brc.my/jualan-banyak-rugi/?ref=60
http://brc.my/jualan-banyak-rugi/?ref=60
http://brc.my/jualan-banyak-rugi/?ref=60
===========================
Selamat Mencuba dan Selamat Berjaya!!!
Nanti dulu!!!
Boleh tak SHARE album ni. Manalah tau ada yang nak cuba buat. Sama-sama kita berkongsi rezeki ya. Semoga Allah panjangkan ukhwah kita..
Jika nak tanya apa-apa tentang resepi ni, WhatApps saja saya. InsyaAllah saya sudi membantu anda..
Untuk lebih jelas, boleh tengok video ni.