Pages

11 October 2014

KASUT TUMIT TINGGI - SELESAKAH?

Ramai wanita suka pakai kasut tinggi. Ia membuat anda kelihatan bergaya dan seksi malah memberi anda ketinggian yang lebih beberapa inci & menyerlahkan keyakinan diri anda.
Namun, kasut tumit tinggi sentiasa mendapat reputasi buruk bagi masalah kesihatan terutamanya jika andai memakainya dalam jangkamasa yang lama.

TIPS KURANGKAN KESAKITAN KERANA KASUT TUMIT TINGGI
♥ PILIH KETINGGIAN TUMIT SESUAI
Pilih tumit yang wajar ketinggiannya yang membolehkan anda berjalan seperti biasa. Bagi anda yang telah biasa dengan tumit tinggi, tak salah memilih tumit yang runcing & tinggi.. setinggi mana yang anda inginkan.
Tapi, bagi yang baru nak belajar pakai kasut tumit tinggi, elok pakai tumit wedges saja.

♥ REHATKAN KAKI
Adalah baik untuk merehatkan kaki anda sekali sekala. Maksudnya, tanggalkan kasut tumit tinggi anda & regangkan kaki serta urutnya agar kaki anda dapat bernafas seketika.
Satu lagi, cuba rendam dalam air suam yang berisi minyak aromaterapi.

♥CARA BERJALAN
Jangan melangkah dengan meletakkan tumit dan jari jemari kaki anda ke atas tanah serentak. Berjalanlah seperti anda memakai kasut leper.. iaitu dengan meletakkan tumit anda dulu, barulah jari jemari kaki anda. Bukan senang kan.. bagi yang tak biasa.

♥MEMILIH FABRIK KASUT YANG SESUAI
Ada pelbagai fabrik kasut di pasaran seperti kulit, plastik, jelly & campuran. Pilih kasut kulit yang berkualiti untuk tahan lama.
Tapi, jalau nakkan kasut tinggi yang melekap kepada kaki, pilih jenis jelly shoes. Ia juga akan mengurangkan geseran kulit kaki yang boleh mengakibatkan melecet.
Tambahkan kusyen pada tapam kasut supaya tapak kaki tak sakit.

♥JANGAN PAKAI KASUT TERLALU LAMA
Bawalah sepasang kasut biasa seperti sliper atau kasut leper yang selesa untuk ditukar sekejap-sekejap.
Kasut tumit tinggi bukan direka untuk dipakai berjam jam.
Elakkan memakai kasut tumit tinggi lebih dari 4 kali seminggu dan pastikan memakai selang 2 hari sekali.
Ini juga memelihara kasut anda bertahan lama.


RESEPI-PRALINES & CREAM FUDGE

Pralines & Cream Fudge
Yield: 24
Ingredients
14.5 ounces sweetened condensed milk
3 cups white chocolate
1 cup caramel pieces
2 tbsp water
1/2 cup pecan halves

Instructions
Line a 9x9 baking dish with parchment paper, wax paper, or foil. Set aside.

In a 2-quart saucepan over medium-low heat, stir together the sweetened condensed milk and white chocolate until melted and smooth. Remove from heat.

Pour half of the fudge mixture into the prepared baking dish.

In a small bowl, heat the caramel pieces and water in a microwave for 1 minute.
Stir until smooth and all pieces are melted. Pour the caramel over the fudge in the baking dish. Sprinkle with pecans.

Pour the remaining fudge over the caramel pecan layer. Use a knife to gently swirl, but don't over mix-- allow for big pockets of caramel to remain.

Let sit at room temperature for at least 4 hours or until firm. Or speed set in the refrigerator for 30-60 minutes (but beware of condensation when serving). Cut into 1 inch squares to serve.

Credit to http://www.somethingswanky.com/pralines-cream-fudge/

RuzanaIbs.com Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign