|
Cantik kejadiannya..hehe. |
Ni resepinya. TQ
Shanti!!!
Bahagian pulut
400gm beras pulut
500ml santan pekat
150ml air
1/2 sudu garam
Penyediaan
-basuh beras pulut dgn brsih & rendam 2-3 jam
-panaskan bekas pengukus dahulu
-masukkan pulut, santan, air, garam, & daun pandan ke dlm periuk lain & msk dgn api sederhana sehingga santan nampak sdikit brkilat
-masukkan pulut ke dlm loyang alas pkai plastik dahulu, kemudian letak ke dlm pengukus & msk shingga lembut
-setelah msk tekan² padat² kan pulut itu..
Bahagian kastard
250ml santan pekat
150gm gula pasir
30gm tepung kastard
5biji telur sy guna 4biji je
180ml air + 10 helai daun pandan blend dpt kan air
Sedikit pewarna hijau
Penyediaan
-blend telur & gula shingga hancur
-msukkan santan, air pandan, sedikit pewarna hijau smbung blend msukkan tepung kastard smbung blend
-msukkan adunan sambil menapis ke dlm kuali & kacau skejap shingga adunan sedikit pekat & buih sedikit brkurangan.
-tuang ke atas pulut tadi, sambung kukus sejam atau atau pun smpai masak
-guna loyang 10 kali 10... Selamat mencuba