Sebelum anda hamil, biasanya anda akan makan apa sahaja makanan yang digemari tanpa berfikir panjang. Bagaimanapun,jika anda merancang untuk hamil, anda perlu ubah tabiat itu. Ubah cara pemakanan anda dengan mengurangkan pengambilan makanan yang mengandungi lemak sebaliknya tingkatkan pengambilan sayur-sayuran dalam hidangan anda.
Ini penting kerana ia salah satu persediaan yang perlu anda lakukan jika ingin hamil.
Anda perlu memberi perhatian kepada diet dan pola pemakanan harian anda bagi memastikan badan anda sudah bersedia untuk menghamilkan bayi. Pastikan vitamin, mineral dan nutrien yang diambil adalah mencukupi.
ASID FOLIK
Nutrien adalah perkara pertama yang anda mesti ambil apabila mengambil keputusan untuk hamil. Ia adalah keperluan untuk perkembangan sistem saraf dan sel darah merah semasa hamil. Apabila kurang pengambilan nutrien, akan wujud masalah yang dikenali sebagi neural tube defects iaitu kecacatan yang berlaku pada saluran saraf bayi yang menyebabkan kecacatan otak dan saraf tunjang (spina bifilda). Malah ia boleh mengganggu pembentukan otak yang boleh menyebabkan kecacatan pada susunan saraf atau otak bayi.
Adalah digalakkan untuk mengambil tiga bulan sebelum hamil.
Buah oren, sayur bayam, asparagus dan jagung mempunyai kandungan asid folik tinggi yang berguna mengelakkan kecacatan pada pertumbuhan awal bayi dalam kandungan.
Jika anda sukar untuk mendapat asid folik yang secukupnya dari pemakanan harian anda, anda boleh mengambil supplement asid folik.
ZINK
Menurut kajian, zink sangat memainkan peranan dalam membentuk kekuatan janin bagi ibu hamil.
Zink berperanan dalam proses kematangan sel serta dalam pertumbuhan awal kehidupan janin serta perkembangan saraf dan kecerdasan mereka pada masa akan datang.
Zink boleh diperoleH daripada daging, ikan, kerang, susu, produk gandum serta kekacang.
VITAMIN C
Demi bayi yang bakal dikandung sihat, kesihatan anda perlu tip top.
Vitamin C membantu menguatkan sistem imun anda.
Dengan keadaan cuaca yang tak menentu, anda mungkin mudah mendapat batuk atau selesema.
Makanan yang tinggi vitamin C adalah buah kiwi, brokoli & strawberi.
Amalkan memakan sumber ini setiap hari, seminggu sekali pastinya tidak mencukupi!
Anda harus terus mengambil asid folik sekurang-kurangnya untuk 12 minggu pertama semasa kehamilan untuk pembentukan saraf tunjang bayi.
Namun tidak memudaratkan jika pengambilannya diteruskan selepas itu. Seeloknya dapatkan nasihat doktor mengenai kesihatan kandungan anda.
Ia juga membantu menghasilkan DNA dan perkembangan dan pembahagian sel semasa hamil.
Kalsium bersama Vitamin D dan magnesium adalah untuk perkembangan dan pertumbuhan tulang bayi anda.
Makanan yang kaya kalsium ialah yogurt, keju dan salmon.
Vitamin D membantu badan anda menyerap kalsium dengan lebih efektif. Ia boleh didapati pada minyak ikan dan produk tenusu.
Idea mengambil supplement yang mengandungi vitamin D adalah sangat bernas.
Apabila anda bercadang untuk hamil, 10% - 15% potensi untuk anda menghadapi masalah anemia (kekurangan zat besi). Ketika ini baru anda sedar bahawa ia penting dalam diet anda.
Anda perlukan zat besi semasa hamil kerana perkembangan fetus dan plasenta adalah bergantung kepada anda.
Jadi tingkatkan zat besi di dalam diet anda atau anda akan berasa penat jika ia berkurangan.
Kebiasaan wanita hamil akan mengambil supplement zat besi terutama trimester terakhir.
Jangan lupa, hidangan anda mesti ada daging, sayur-sayuran dan buah kering.
Iodin penting bagi wanita hamil untuk mengelakkan bayi dalam kandungan mengamalami masalah.
Ia perlu untuk perkembangan otak dan sistem saraf bayi yang normal terutamanya ketika masih dalam kandungan.
Makanan yang mengandungi iodin ialah seperti makanan laut, susu dan produk tenusu.
Bagi wanita hamil yang 'vegetarian', pengambilan susu yang secukupnya penting bagi memastikan kuantiti iodin yang mereka dapat menampung keperluan harian.
Cuma elakkan makan kerang terutama kerang mentah terdedah kepada bakteria yang boleh menjejaskan kesihatan anda.
Ia perlu untuk memastikan bayi dalam kandungan anda sihat.
Jadik, teruskan mengambil Vitamin C dalam pemakanan anda.
Jika dibanding dengan komponen badan yang lain, otak dan sistem saraf merupakan bahagian yang paling tinggi kandungan DHA.
Pengambilan Omega-3 yang tinggi semasa hamil juga boleh mengurangkan risiko bayi menghadapi alergi kepada makanan selepas kelahiran nanti.
Ini kerana Omega-3 turut berfungsi "melawan keradangan".
Ikan tuna, salmon, sardin dan ikan bils adalah sumber Omega-3.
RINGKASAN VITAMIN SEBELUM HAMIL
ASID FOLIK
ZINK
VITAMIN C
CADANGAN SUPPLEMENT SHAKLEE
SEBELUM HAMIL
B COMPLEX
ZINC COMPLEX
SUSTAINED RELEASE VITAMIN C
RINGKASAN VITAMIN SELEPAS HAMIL
ASID FOLIK
ZINK
VITAMIN C
KALSIUM
ZAT BESI
IODIN
OMEGA 3 & DHA
CADANGAN SUPPLEMENT SHAKLEE
ZINC COMPLEX
SUSTAINED RELEASE VITAMIN C
Apabila anda mendapati anda telah hamil, anda perlu lebih menjaga pemakanan anda.
ASID FOLIK
Anda harus terus mengambil asid folik sekurang-kurangnya untuk 12 minggu pertama semasa kehamilan untuk pembentukan saraf tunjang bayi.
Namun tidak memudaratkan jika pengambilannya diteruskan selepas itu. Seeloknya dapatkan nasihat doktor mengenai kesihatan kandungan anda.
Ia juga membantu menghasilkan DNA dan perkembangan dan pembahagian sel semasa hamil.
KALSIUM
Kalsium bersama Vitamin D dan magnesium adalah untuk perkembangan dan pertumbuhan tulang bayi anda.
Makanan yang kaya kalsium ialah yogurt, keju dan salmon.
Vitamin D membantu badan anda menyerap kalsium dengan lebih efektif. Ia boleh didapati pada minyak ikan dan produk tenusu.
Idea mengambil supplement yang mengandungi vitamin D adalah sangat bernas.
ZAT BESI
Apabila anda bercadang untuk hamil, 10% - 15% potensi untuk anda menghadapi masalah anemia (kekurangan zat besi). Ketika ini baru anda sedar bahawa ia penting dalam diet anda.
Anda perlukan zat besi semasa hamil kerana perkembangan fetus dan plasenta adalah bergantung kepada anda.
Jadi tingkatkan zat besi di dalam diet anda atau anda akan berasa penat jika ia berkurangan.
Kebiasaan wanita hamil akan mengambil supplement zat besi terutama trimester terakhir.
Jangan lupa, hidangan anda mesti ada daging, sayur-sayuran dan buah kering.
IODIN
Iodin penting bagi wanita hamil untuk mengelakkan bayi dalam kandungan mengamalami masalah.
Ia perlu untuk perkembangan otak dan sistem saraf bayi yang normal terutamanya ketika masih dalam kandungan.
Makanan yang mengandungi iodin ialah seperti makanan laut, susu dan produk tenusu.
Bagi wanita hamil yang 'vegetarian', pengambilan susu yang secukupnya penting bagi memastikan kuantiti iodin yang mereka dapat menampung keperluan harian.
ZINK
Teruskan mengambil makanan yang mengandungi nutiren zink untuk penghasilan DNA bayi anda.Cuma elakkan makan kerang terutama kerang mentah terdedah kepada bakteria yang boleh menjejaskan kesihatan anda.
VITAMIN C
Amat penting sekali sistem imun anda berada di tahap yang sangat baik apabila anda sudah hamil.Ia perlu untuk memastikan bayi dalam kandungan anda sihat.
Jadik, teruskan mengambil Vitamin C dalam pemakanan anda.
OMEGA 3 & DHA
DHA sangat penting untuk perkembangan otak bayi.Jika dibanding dengan komponen badan yang lain, otak dan sistem saraf merupakan bahagian yang paling tinggi kandungan DHA.
Pengambilan Omega-3 yang tinggi semasa hamil juga boleh mengurangkan risiko bayi menghadapi alergi kepada makanan selepas kelahiran nanti.
Ini kerana Omega-3 turut berfungsi "melawan keradangan".
Ikan tuna, salmon, sardin dan ikan bils adalah sumber Omega-3.
RINGKASAN VITAMIN SEBELUM HAMIL
ASID FOLIK
ZINK
VITAMIN C
CADANGAN SUPPLEMENT SHAKLEE
SEBELUM HAMIL
B COMPLEX
ZINC COMPLEX
SUSTAINED RELEASE VITAMIN C
RINGKASAN VITAMIN SELEPAS HAMIL
ASID FOLIK
ZINK
VITAMIN C
KALSIUM
ZAT BESI
IODIN
OMEGA 3 & DHA
SELEPAS HAMIL
B COMPLEX ZINC COMPLEX
SUSTAINED RELEASE VITAMIN C