2 September 2015

PETUA LEBATKAN BUNGA MAWAR


Mawar adalah pokok bunga yang cantik tetapi manja. Ia mesti dibelai dan dibaja selalu. Ada pelbagai petua untuk membantu bunga mawar sentiasa subur dan lebat. Namun ini ada tip yang sangat berkesan dan mudah daripada editor majalah LAMAN IMPIANA. Sekiranya anda masak udang. Kulitnya jangan terus dibuang. Anda boleh gunakan baja kulit udang tersebut dan tabur di keliling pokok bunga. Lakukan cara  ini  tiga atau empat hari sekali secara berselang seli. Anda akan lihat perubahan bunga mawar anda bukan sahaja tumbut lebat malah subur.  Selamat mencuba!

http://impiana.karangkraf.com/tips/petua-lebatkan-bunga-mawar-1.425720

PETUA MENCARI BARANG HILANG

Subhanallah hebat sungguh kuasamu ya-allah terima kasih y sudi share petua ni pada sy " 2hari wallet sy hilang akhirnya ada juga walaupn dlm nya x kembali pada asal n duit tinggal 100 je " sy rasa sungguh rugi kalau sy x share ngn u all so cuba laa petua ni k mana y dah kehilangan barang tu ☺

️Petua Untuk Mencari Barang Yang Hilang

Pernahkan anda terlupa di mana letaknya barang yang anda simpan di dalam rumah kerana terlalu lama disimpan ataupun barang itu hilang di kawasan halaman rumah ataupun di mana juga? Untuk mencarinya bukanlah perkara yang mudah dan mungkin sehingga berpeluh dibuatnya pun masih belum berhasil untuk menemuinya. Untuk membantu anda mudah untuk mencari sesuatu yang anda cari, amalkanlah petua ini:

Petua 1. Baca SELAWAT (berulang-ulang kali) ketika anda sedang mencari barang itu sambil fikiran anda ingatkan kembali bilakah waktu akhir anda Nampak atau pegang barang itu. Sekiranya barang itu masih ada di dalam rumah anda, anda akan menemuinya semula.

Petua 2.
Baca:
1. Al-Fatihah 7 kali
2. Al Fath 1-3 7 kali
3. Al Khafi Ayat 19 7 kali
4. Surah Al-Ikhlas 7 kali
5. Selawat 7 kali
6. Ya Allah 3 kali.
7. Kemudian wirid 'Ya Hafiz' 119 kali
8. Sesudah selesai semuanya, tadahkan tangan lalu berdoa, mohon dari ALLAH pertolongan supaya dipulang/digantikan barang yang hilang tersebut.

Petua 3: Doa yang menjadi amalan para awliya’ dan solihin yang terdapat di dalam kitab Bustanul Arifin (Taman Orang-orang yang A’rifin / Ahlillah / Awliya’ Allah) tulisan Imam an Nawawi. Imam Nawawi meriwayatkan doa ini daripada kitab Risalah al Qusyairiah tulisan Imam Abul Qasim al Qusyairi radiyAllahu anhu di dalam bab ‘Karamah Awliya’.
Doa itu adalah:

“ Ya Jami’an Naasi li yaumil la raiba fihi, ijma’ alayya dhollati”

Maksudnya: “ Wahai Tuhan yang menghimpunkan manusia pada hari yang tiada keraguan padanya,himpunkanlah aku dengan barang aku yang hilang itu.”

Berkata Imam Nawawi:
“ Sebenarnya doa ini telah saya cuba maka saya mendapatinya sangat bermanfaat dan menjadi sebab untuk mencari barang yang hilang itu dengan tidak bersusah payah mencarinya. Barang itu juga tidak jauh dari tempat yang kita sangka. Saya juga telah mendengar perkara yang sama daripada Sheikh al Hafiz Abu Baqa’ ketika beliau mengajarkan doa ini dahulu kepada saya.”


Copypaste from Yayare Cassie's Facebook

AUGUST 2015 BIRTHDAY CELEBRATIONS WITH BESTFRIENDS

Kenangan mengusik jiwa.
Semoga boleh bertemu lagi dan lagi seperti ini, wahai sahabat..

Love you all!

With Shelly (Birthday on 15 Aug) @ Wood & Steel U3, Subang Perdana


Asiah & Iza @ Wood & Steel U3, Subang Perdana

Laili @ Wood & Steel, U3 Subang Perdana

With Mimi @ MisiCafe & Shoppe, Bukit Jelutong


FLOWERS USING RIBBONS


TAK MAHU KETINGGALAN INFO?

Name

Email *

Message *

Klik Like jika anda rasa blog ini bermanfaat :) TQ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RuzanaIbs.com Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign