29 November 2014

PUDING ROTI ABANG SAYANG

Suami saya suka sangat puding roti ni..banyak kali dah buat tapi katanya yang saya buat 3 hari lepas yang paling dia suka.

BAHAN-BAHAN
A
6 keping roti  dipotong kecil-kecil (lagi banyak roti lagi tebal puding)

B
375ml susu cair
2 biji telur
3 sudu  gula
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu  mentega

C
kismis (ikut suka banyak mana nak letak)

CARA :
Mentega bagi lembut dulu.. keluarkan dari peti ais & biar pada suhu bilik. Kalau tak sabar.. letak sebelah periuk nasi elektrik yg sedang panas.

Sementara tunggu mentega lembut.. potong roti bagi kecil.. kalau guna roti gardenia.. potong 4 (saya guna gunting.. ada orang koyakkan je). Saya gunting kerak.. asingkan dari bahagian yang lembut putih tu. Kerak roti saya susun di bahagian tepi atau dasar loyang.. roti yg putih di bahagian tengah / atas.

Dalam bekas lain, gaul bahan B iaitu gula, telur, mentega dan esen vanilla, kacau rata. Saya guna hand mixer.. nak guna blender pun boleh. Masukkan pula susu cair serta kacau hingga sebati. Ada kala saya masukkan susu pekat dalam 1/4 cawan & tepung kastard 1 sudu besar.

Adunan B tadi dituang ke atas roti dan bolehlah diletakkan kismis. Tekan-tekan roti-roti tu supaya adunan B meresap ke dalam roti. Rendam dalam 5-10 minit sebelum kukus, supaya roti tu kembang.. lagi cantik jadinya.. nampak macam bengkang.

Kukus  selama 25 minit dengan api sederhana. (Letak kain di penutup pengukus supaya air dari wap tu tak masuk ke dalam puding).
Apabila sudah masak, sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan. Mak saya suka makan panas-panas.. suami suka makan sejuk. Kalau rajin buatla kuah kastard.. sedaaap. (Resepi kuah kastard lainkali ye.. sebab takdak kuah pun sedap dah).

POTLUCK MINI REUNION EX BP (JUZ LADIES)

Lunch tadi.. masa semua orang lelaki pi solat jumaat (sampai nak dekat masuk waktu asar)... kami berlapan pi makan kat rumah old schoolmate, Puan Norain Othman. Mini reunion la gitu..ala ala potluck.

Gumbira rasa hati dapat makan makanan yang sedap2.. masing-masing bawa makanan untuk dikongsi. Of course tuan rumah prepare makanan yang sedap bangat ... 
Dari kiri : Tuan rumah, Mazlin, Fauziah, Jalilah, Hanizar, Nilly

This is me (yg dukung Adik yg pemalu) with Noryati Ismail

Che Ta Rosnita & Mazlin 

Menu:- nasi daging + ayaq asam kerisik, roti jala kari ayam, pasta + stuffed mushroom, kerabu umbut, pulut panggang, macadamia ciskek, choc mousse, acar buah, puteri ayu, bread butter pudding. (Lapar pulak tengok balik ni)


Dan saya bawa sago gula melaka.. eh takde gambar pulak.

Had a great time with great friends. Bila-bila, sapa-sapa buat pulak ye.. see you gorgeous gals lagi nanti!!!!

SELAMATKAH PRODUK ITU? RUJUK APPS MYHEALTH KKM

Adakah anda cakna dengan sesuatu produk samada ia adalah selamat dan dijamin penggunaannya? Ya.. anda wajib ambil tahu tentang produk yang anda masukkan ke dalam tubuh anda. Ia akan menjadi darah daging anda.

Bagaimana caranya?
Zaman moden dengan kemudahan di hujung jari... malah hanya dengan menggunakan telefon bimbit anda. (Juga di personal computer anda, of course.)

Dengan aplikasi Myhealth yang anda boleh muat turun di Playstore.
Anda akan lebih mudah mencari kelulusan KKM ke atas sesuatu produk.
Contoh produk Shaklee, anda akan dapat maklumat penuh tentang pendaftaran semua produk Shaklee yang berdaftar dengan KKM. 





Bukan itu saja, anda boleh mendapat pelbagai maklumat seperti senarai hospital yang anda hendak kunjungi yang berhampiran dengan kawasan tempat tinggal anda, direktori pengamal perubatan / pergigian, soalan yang lazim ditanya berkenaan kesihatan, penilaian risiko kesihatan, kalkulator BMI dan banyak lagi.

LOVE STRUCK ME DOWN

A new song i love to hear lately....enjoy listening it too !!!
LOVE STRUCK ME DOWN BY WANTING QU
I’m going back to the sunset strip
A place I fell in love with a man
I know I had to see him again
So I drove a thousand miles in a day
Fourteen hours seemed like a piece of cake
Cause I know in the end the price was worth the fight

There he was, standing with his puzzled eyes
Then he closed the gaps between us, lips inches away

Suddenly love struck me down
My knees hit the ground
He loved me back
Like it was yesterday oh…
Love struck me down
I weep but no sound
A long awaited love struck me down

It’s been three years since you left town
How’ve you been I hope life didn’t bring you down
You must have met someone like me by now
Sunday morning I was in bed
Let the phone ring but it wouldn’t end
I was mad, I picked up, it was you

“Hey you, I am back for good now…”
Then it brought me back to that day, your lips inches away

Suddenly love struck me down
My knees hit the ground
He loved me back
Like it was yesterday oh…
Love struck me down
I weep but no sound
A long awaited love struck me down

Just ask me to stay. I’ll stay for the night
There’s nowhere else I rather be than here with your body next to mine
Holding me tight…
Back into your arms

You might like this too DRENCHED ... coz I do.. :)

25 November 2014

PEN SHONTENG ADIK



Adik punya idea la ni.. letak pen dalam botol-botol ni.. guli dia pun dia simpan dalam botol Shaklee ni.
Tu semua tu alatulis Adik la tu.. lepas "shonteng" simpan situ.

Mula2 Adik simpan guli kaca dia dalam botol Ostematrix.. tapi sebab tak muat, saya ubah masuk ke dalam botol Omega Guard.

Sambil main guli, sambil menconteng buku skrap.. last-last pen-pen warna tu pulak dia simpan dalam botol-botol tu.

BUCKEYE FUDGE (Creamy Peanut Butter Fudge + Easy Chocolate Fudge)

Saya nak share resepi ni..(copy & paste je) sebab saya suka sangat makan peanut butter & chocolate,  sangat simple caranya untuk buat... saya pasti anda semua pun suka.
Buckeye Fudge {creamy peanut butter and dark chocolate layered fudge recipe}

Buckeye Fudge
Yield: 48 servings

Peanut Butter Layer:
1 cup butter
1 cup creamy peanut butter
1 teaspoon vanilla
3 1/2 cups powdered sugar

Chocolate Layer:
7 ounces sweetened condensed milk (1/2 of a 14 ounce can)
1 1/2 cup dark or semi-sweet chocolate chips
2 tablespoons butter 

DIRECTIONS for the stove-top: 
Peanut Butter Layer - Combine the peanut butter, butter and vanilla in a medium size saucepan over medium low heat. Stir to combine, it should come together very quickly and be smooth and creamy. Remove the pan from the heat and slowly add the powdered sugar a cup or so at a time. Stir to combine thoroughly.

Chocolate Layer - Combine the milk, the chocolate and the butter in a medium size glass bowl over a simmering pan of water and allow it to slowly melt while stirring occasionally. Once it has fully melted, stir until smooth. Pour over the peanut butter fudge.

Let cool on the counter for at least 4 hours before cutting, or chill in the refrigerator. Slice into bite size servings and store in an airtight container in the refrigerator for up to a week. Enjoy!


Nak jenguk blog beliau? Jom pi sini : ↓
http://www.barefeetinthekitchen.com/2014/10/buckeye-fudge-recipe.html

CADANGAN SUPAYA TAK "MISS" MAKAN SUPPLEMENT / UBAT

Culas tu kadang-kadang sebab malas, kadang-kadang terlupa... mungkin juga sebab tak disiplin sangat.. sebab tak kisah.

Tapi...ada juga orang sangat berdisiplin bila time makan supplement/ubat. Tak pernah miss... pasti tepat waktu. 

Macamana dia boleh begitu berdisiplin?

Mudah saja. Boleh cuba cara-cara yang saya cadangkan ni.

(1) JADUAL
Tulis jadual siap-siap. Tulis tangan ke.. taip kat komputer lepas tu print & tampal kat peti ais, kat meja kerja kat pejabat, kat kepala katil.. atau kat mana-mana yang senang nampak.

Contoh Jadual makan supplement yang saya bagi kepada pelanggan saya :



Tulis & tampal post-it-note pun boleh.


(2) TEMPAT SIMPANAN 
Tempat simpanan supplement/ubat tersebut biarlah senang dilihat dan dicapai.
Kalau boleh, letak di banyak tempat di mana anda selalu berada.

Contoh :
Supplement / ubat yang nak kena makan sebelum tidur, letak di sebelah katil bersama sebotol air serta sebuah cawan untuk diminum (kecuali anda terus langgah air dari botol)


Di pejabat, letak di meja kerja atau di pantry (tapi kalau kat pantry takut ada yang menumpang makan free pulak.. ;-P)

Simpan juga supplement / ubat di dalam handbag yang anda sering bawa kerana mana tau kalau travel ke.. dah ada dah dalam handbag.. tak takut tertinggal.


Tapi, Vivix kena simpan dalam peti sejuk setiap masa.. jadi yang ni memang kena disiplin betul-betul la. Kalau susah sangat, ikut tips nombor (3).

Selain itu, pastikan semua peralatan untuk makan supplement / ubat, seperti shaker, sudu, penyukat ubat, air panas/suam/sejuk berada di tempat yang sama/berdekatan dan mudah dicapai.

(3) BUAT REMINDER
Set alarm/reminder kat handphone untuk time makan supplement / ubat.
Tapi kalau handphone baterinya kong.. terlupa pulak bila kena makan.


Sekarang pun dah ada pillbox yang ada reminder.. canggih gitu.. boleh beli kat sini.
  

Atau.. minta tolong sesiapa yang berhampiran anda untuk ingatkan anda waktu anda untuk makan supplement/ubat.
Macam saya.. saya jadi reminder untuk Mak saya makan supplement/ubat.

(4) PILLBOX
Yang ni pun best. Beli satu set pillbox yang ada hari dan waktu. Ia untuk memudahkan anda ingat bila kena makan & supplement / ubat apa yang kena makan. Boleh asingkan siap-siap.
Letak semua supplement / ubat dalam tu. Tapi kena letak kat tempat yang sesuai juga la..supaya tak lupa. Refer tips nombor 2 juga.

Tapi... bila dah biasa, pasti takkan lupa nak makan supplement / ubat tu.
Automatik anda akan tahu waktu telah tiba untuk makan supplement / ubat tu.

Selamat mengamalkan supplement ya..! Untuk badan sihat dan kuat. 
Yang sakit tu, jangan lupa dah makan ubat lepas ni.. boleh cuba amalkan tips yang saya titipkan di atas. No more excuses.. hehe.

23 November 2014

HOW TO MAKE THE BEST PANCAKES IN THE WORLD

21 November 2014

PENCARIAN SEKOLAH / AKADEMI TAHFIZ DAN SAINS

Tengah mencari-cari sekolah yang boleh Adik belajar menghafaz alQuran serta berbahasa Arab. Kalau diizinkan Allah, saya nak anak saya menghafaz al Quran dah sekarang ni.

Jenguk sebentar di blog Darwisya Darwisy. Kanak-kanak ini telah menghafaz 30 surah pendek ketika berusia 3 tahun.

Melalui blog tersebut juga saya telah jumpa satu akademi Tahfiz dan Sains yang mengajar bayi berumur 3 bulan sehingga dewasa berumur lebih dari 61 tahun. Masya Allah.

Saya pun dah hubungi pengasasnya. Alhamdulillah, mereka ada akademi yang hampir dengan kediaman saya.

Yurannya mungkin pada sesetengah orang murah, tapi pada saya, untuk berada di dalam status selesa, saya perlu jadikan ini sebagai PUSH FACTOR saya di dalam biznez saya sekarang ini. Insya Allah.

Di bawah ini adalah jadual Fee untuk Child Care berumur 3 bulan sehingga 3 tahun
No. Fee Items for JanuaryPayment Terms
January
 RM
Feb-Dec
RM
Apr,Jul,Oct
RM
 1
 *Annual Registration Annually
 365
 2
 *Annual Boarding Annually
 300
 3
 Insurance Annually
 550
 4
 *Caretaker & Security 3 Months
 240
 240
 5
 *Laundry 3 Months
240
 240
 6
 *Academic Monthly
100
 100
 100
 7
 *Tahfiz Monthly
100
 100
 100
 8
 *Recreational &
Entertainment
 Monthly
100
 100
 100
 9
 *Comfortable Caring
 200
 200
 200
 Total Fees
2,195
 500
 980

Yang ni pula adalah jadual Fee untuk kanak-kanak berumur 4 - 6 tahun
January Fees
 No. Fee Items for JanuaryPayment Terms
 RM
 1
 *Annual Registration Annually
 365
 2
 *Annual Boarding Annually
 300
 3
 Mid & Final Semester 1 & 2 Exam Annually
 200
 4
 Insurance Annually
 550
 5
 *Caretaker & Security 3 Months
 240
 6
 *Laundry 3 Months
240
 7
 Outdoor Programmes 3 Months
300
 8
 *Academic Monthly
200
 9
 *Tahfiz Monthly
200
 10
 *Recreational Monthly
100
 11
 Meals (2 heavy + 2 light) Monthly
300
 Total Fees
2,995
Note: 
a: (*) items are discountable for next following kid, 2nd child 20% discount, 3rd child 30% discount, 4th child 40% discount, 5th and so on child 50% discount.

February - December Fees
No.Fee Items for February - December
 RM
 1
 *Academic
200
 2
 *Tahfiz
200
 3
 *Recreational
100
 4
 Meals (2 heavy + 2 light)
300
 Total Fees
800

April, July & October Additional Fees
No.Additional Fee Items for April, July & OctoberPayment Terms
 RM
 1
 *Caretaker & Security 3 Months
 240
 2
 *Laundry 3 Months
240
 3
 Outdoor Programmes 3 Months
300
 Total Fees
780

Pada saya, fee ini berpatutan. Tapi memang kena work hard untuk capai cita-cita saya ni.

In syaa Allah.


20 November 2014

SYIOKNYE MENGUTIL

Sambil dok membaca gossip kat fb, tangan kanan scroll handphone, tangan kiri gatal mengutil kulit keras kat tumit.
Tumit pecah, kulit kering & keras yang merekah.. syiok pulak.. kutil punya kutil, terkoyak.. aauuuwww... haa.. sapa suruh.. kan?
Ish, itu contoh je.. tak terjadi pada saya sekarang... dulu dulu je... sebab? Saya rajin sapu Herbal Blend shaklee kat tumit, siku dan tangan saya.
Saya juga minum ESP, Collagen & Vivix.. semua tu supplement awet muda gojes.




Jangan jealous tengok kaki orang pink licin je pakai kasut tumit tinggi!

PEMBANTU CILIK


Personal Assistant saya yang selalu tolong reply whatsapp/telegram/sms : Kakcik yang baru berumur 9 tahun (akan berumur 10 tahun pada Februari 2015). Tapi kalau anda baca mesej yang ditaipnya.. anda takkan dapat meneka yang ia dikarang oleh seorang yang berumur 9 tahun.. pasti anda sangkakan orang dewasa... sebab ejaannya betul, tatabahasanya pun betul. Dia tau di mana nak letak titik atau koma. Ayatnya pun bukan seperti kanak-kanak... maksud saya, cara pemikirannya tidak terlalu keanak-anakan.

Kakcik pandai menggunakan komputer sejak berumur 4 tahun... dan saya benarkan dia membantu saya menjawab mesej telefon sejak berumur 7 tahun. Of course lah.. saya beritahu dia macamana nak jawab mesej dengan betul. Oleh kerana bijak dan fokus.. tak perlu saya tunjuk ajar banyak kali.

Saya selalu bawa Kakcik bila saya keluar, jika dia tidak bersekolah. Tambah pula sekarang ni saya fulltime bekerja di rumah.. hantar dan ambilnya dari sekolah.. kadang-kadang, semasa memandu, pelanggan hantar mesej yang perlu jawapan segera... Kakcik la yang tolong reply.. hehe.. anda pasti tak percaya kan...? Ya.. anda semua kadang-kadang terima mesej yang dibalas oleh Kakcik.

Favourite Kakcik : Mealshake, Vitamin C chewable & Omega Guard. 

Inilah PA cilik saya. I love u Kakcik...

18 November 2014

TINDAKAN IBU SEMASA HAMIL MUNGKIN BOLEH ELAKKAN AUTISME & ADHD


Seorang anak yang menderita Autisme dan ADHA (Attention Deficit and/Hyperactivity Disorder)  akan mengalami kesulitan belajar dan berkurang kualiti hidupnya. Umumnya anak-anak yang mengalami autisme dan ADHD memiliki masalah pada saat di dalam kandungan.

Ciri-ciri Autisme
Anak yang mengalami ADHD memiliki karakteristik sulit memberi konsentrasi pada pekerjaan, duduk dengan tetap dan menahan keinginan untuk bermain. Anak lelaki lebih sering mengalami ADHD daripada anak perempuan dengan perbandingan 2:1, hal ini berlaku kepada anak lelaki lebih banyak terjadi kekurangan atau gangguan pada metabolism asam lemak tak jenuh esensial dibandingkan anak perempuan. Biasanya pada anak lelaki memiliki masalah dalam belajar untuk menulis dan membaca sedangkan pada anak perempuan dengan ADHD cenderung memiliki masalah dalam hal angka dan arithmatik. 


Penyebab Gangguan
Penyebabnya gangguan ini tidak diketahui pasti dan banyak faktor yang mempengaruhi, misalnya: 
-Gangguan di otak (amigdala, prefrontal, hipocampus, cerebelum) 
-Infeksi, ubat-ubatan, penyakit ibu, perdarahan ketika hamil trimester 1 
-Lama mengedan, menggunakan vakum atau forceps, lilitan tali pusat, prematur, perdarahan sewaktu bersalin
-Kejang, epilepsi, trauma, pengasuhan kurang atau berlebih setelah lahir 

Dari kajian yang dibuat, didapati bahwa 55% diagnosis autisme disumbangkan dari faktor lingkungan seperti berikut :
-usia ibubapa
-berat badan yang rendah sewaktu lahir
-kelahiran ganda infeksi ibu selama kehamilan
-faktor genetik hanya menyumbangkan sekitar 37% penyebab autism.
-kekurangan asam lemak tak jenuh esensial menjadi salah satu faktor pemicu terjadinya autism dan ADHD.

Asam lemak tak jenuh esensial (polyunsaturated fatty acids) tidak dibuat oleh tubuh melainkan harus ditambahkan dalam diet sehari-hari dari luar. Yang termasuk di dalamnnya adalah asam lemak omega 3 dan omega 6. Perbandingan omega 6  dan omega 3 seharusnya sekitar 2-3 : 1, tetapi seringkali dalam diet perbandingannnya menjadi tidak baik iaitu 10-20 : 1. Sehingga keperluan omega 3 menjadi semakin kecil.

Makanan yang mengandungi omega 3 
Di antaranya adalah :
-minyak zaitun
-buah kenari
-telur ayam
-ikan kod
-halibut
-makarel
-sardin
-hering
-trout
-salmon

Makanan yang mengandung omega 6 
Di antaranya adalah :
-padi-padian
-makanan jadi
-daging
-susu
-telur
-minyak jagung
-kacang-kacangan

Orang yang vegetarian tetap boleh mengkonsumsi omega 3 dari minyak biji rami, ganggang atau rumput laut, akan tetapi tidak sebaik dari minyak ikan. Walau bagaimanapun harus kita berhati-hati mengkonsumsi minyak ikan yang tercemar dengan timbal (Pb), merkuri, hormon, dioksin, dan logam berat. Oleh itu minyak ikan yang dimakan seharusnya sudah dimurnikan dengan proses destilasi semasa pembuatannya.

Omega 3 sangat diperlukan oleh wanita hamil dan janin sejak dalam kandungan kerana perkembangan anatomi saraf berlangsung dari sejak masa mula hamil. Perkembangan sel saraf sudah terjadi sejak embrio dalam 3 minggu pertama kehamilan. Yang mengendalikan proses tersebut adalah gen dari tiap organisme. Di mana sel ini berproliferasi secara cepat dalam satu minggu (250.000 kali per minit, menurut Cowan) dan akhirnya menjadi sel otak (korteks serebri).

Setelah bayi lahir otak terus tumbuh secara dramatis, dari berat rata-rata 375 hingga 400 gram saat lahir (40 minggu), otak mencapai 1000 gram (1 kg) pada akhir tahun postnatal.
Pada ketika kanak-kanak dan remaja sehinggalah dewasa, pertumbuhan otak tetap terjadi tapi dalam kadar yang lebih perlahan.
Sehingga usia 12-15 tahun, dengan rata-rata pertambahan berat otak wanita dewasa 1.230 – 1.275 gram dan lelaki 1.350 – 1.410 gram.

Kenapa Asam Lemak Tak Jenuh Esensial (Poly Unsaturated Fatty Acid) menjadi sangat penting? 
Kerana ia merupakan komponen dasar selaput sel dan berperanan dalam aktiviti enzim dan yang mengatur berbagai fungsi di dalam sel tubuh.

Asam lemak tak jenuh Omega-3 terdiri dari Alpha linoleat, eicosapentanoat, decosahexanoat.
Asam lemak ini memiliki fungsi penting pada sistem saraf pusat.

Kekerapan / Dosage Omega 3 
-Kanak-kanak : 1 kali sehari
-Ibu hamil & menyusui : 200 mg/hari (menurut FDA).

Kesan sampingan
Kesan sampingan amalan omega 3 cukup ringan seperti mual dan bersendawa.

Penurunan kandungan asam lemak esensial adalah sering terjadi kepada :
-perokok
-pengguna kontrasepsi hormonal kehamilan
-pengidap diabetes mellitus
-pesakit jantung koroner
-pesakit kanser
-pengidap alzheimer dan skizofrenia

Oleh itu pada keadaan ini, asam lemak tak jenuh esensial sangat-sangat perlu diberikan kepada mereka.

Kegunaan Omega 3
Banyak kegunaan omega 3 secara umum iaitu
-mengurangi kejadian depresi dan gangguan mood
-meningkatkan fungsi kognitif (kecerdasan dan memori)
-mencegah penyakit Alzheimer
-mengurangi kesakikatan ketika haid (period pain)

Kegunaan omega 3 pada kehamilan
-membantu pembentukan pembuluh darah yang normal sehingga mencegah pertumbuhan janin terhambat dan risiko keracunan kehamilan (darah tinggi dalam kehamilan)
-menunda persalinan prematur

Setelah melahirkan ternyata air susu ibu itu mengandung kandungan omega 3 yang cukup tinggi, dimana dapat membentuk sekitar 50% struktur lemak dari retina. Jika kekurangan maka bayi akan terjadi gangguan pertumbuhan otak dan mata, adapun fungsi lainnya adalah mencegah terjadinya depresi pasca melahirkan. Pada anak yang autism dan ADHD dikatakan kandungan omega 3 lebih rendah dibandingkan anak yang normal.

Omega 3 juga mempunyai kandungan sebagai anti radang dan anti pembekuan darah dan dapat meningkatkan daya tahan imunitas tubuh. Karena itu konsumsi omega 3 dan menjaga pola makan yang sihat sangat diperlukan pada ibu hamil karena ibu hamil dengan kondisi tubuh yang sihat akan melahirkan bayi dengan sihat, cerdas dan kuat...sehingga dapat diperoleh generasi baru yang berkualiti.



Pilihan terbaik Omega 3 & 6 adalah OMEGA GUARD SHAKLEE
Kenapa ?

OmegaGuard Shaklee diekstrak daripada ikan laut air sejuk (mackerel, herring, anchovies) di perairan negara Jepun.

Ia bukan daripada minyak hati ikan.

OmegaGuard Shaklee tidak diekstrak daripada ikan ternak yang diberi makanan pellet sepanjang hidupnya. (Ikan ternak ini mempunyai kadar asid lemak Omega-3 yang rendah serta kurang atau tiada nutrien lain)

OmegaGuard Shaklee merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spektrum penuh 7 jenis asid lemak Omega-3 semulajadi termasuk DHA, EPA, ALA dan banyak lagi.

Satu sajian OmegaGuard™ membekalkan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA.

OmegaGuard Shaklee diekstrak menggunakan kaedah penyulingan ultratulen bergred farmaseutikal teknologi tinggi. Proses penghasilan OmegaGuard Shaklee menggunakan kaedah penyulingan propietari tiga molekul untuk mengekstrak asid lemak Omega-3 yang paling tulen dan semulajadi sambil menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin dan polychlorinated byphenyl (PCB) iaitu bahan kimia industri yang sangat toksik.

Shaklee TIDAK menggunakan kaedah penyulingan bertekanan tinggi untuk mengekstrak minyak ikan. Kaedah ini bukan saja boleh memusnahkan sesetengah nutrien, malah tidak dapat menapis kandungan logam yang membahayakan kesihatan.

Sila klik gambar.





Rujukan
http://www.tanyadok.com/kesehatan/gizi-untuk-ibu-hamil-hubungan-kekurangan-omega-3-saat-hamil-dengan-autisme-dan-adhd


16 November 2014

KENAPA KITA KENA SELALU BACA QURAN?

INILAH KEAJAIBAN YANG BERLAKU KETIKA ANDA MENDENGAR DAN MEMBACA AL QURAN

Dr. Al Qadhi, melalui penelitiannya di sebuah klinik di Florida Amerika Syarikat, berjaya membuktikan hanya dengan mendengar bacaan ayat-ayat Al-Quran, seorang Muslim baik mereka yang fasih berbahasa Arab ataupun bukan, dapat merasakan perubahan fisiologi yang sangat besar.

AL QURAN DAN PENYEMBUHAN
Saintis baru-baru ini mendapati bunyi dari bacaan Al Quran mempunyai kuasa penyembuhan yang menakjubkan pada sel-sel dan mampu mengembalikan keseimbangan mereka.
Penurunan kemurungan, kesedihan, memperoleh ketenangan jiwa, mengubati berbagai macam penyakit merupakan pengaruh umum yang dirasakan oleh orang yang terlibat dalam penyelidikan beliau.
Penelitiannya dengan bantuan peralatan elektronik terbaru untuk mengesan tekanan darah, degupan jantung, ketahanan otot, dan ketahanan kulit terhadap aliran elektrik.

AL QURAN DAN SEL KANSER
Satu sel kanser meletup dengan menggunakan frekuensi bunyi bacaan dari Al Quran sahaja! Itulah sebabnya membaca Al-Quran mempunyai kesan yang hebat untuk merawat kanser merbahaya dan penyakit yang tidak boleh diubati!

AL QURAN DAN MOLEKUL AIR
Molekul air membentuk perubahan apabila terdedah kepada bunyi. Jika anda membaca Al-Quran pada air, ciri-ciri air akan berubah dan bila air ini diminum, ia akan membawa kesan Al-Quran kepada setiap sel dalam badan yang menyebabkan penyembuhan.

AL QURAN DAN KETENANGAN
Kajian Muhammad Salim yang diterbitkan oleh Universiti Boston. Objek penelitiannya terhadap 5 orang sukarelawan yang terdiri dari 3 lelaki dan 2 wanita.
Kelima orang tersebut tidak tahu bahasa Arab dan mereka pun tidak diberitahu bahawa yang akan diperdengarkannya adalah Al-Qur'an.
Kajian yang dilakukan sebanyak 210 kali ini terbahagi dua sesi, yakni membacakan Al-Qur'an dengan tartil dan membacakan bahasa Arab yang bukan dari Al-Qur'an.
Kesimpulannya, responden mendapatkan ketenangan sampai 65% ketika mendengar bacaan Al-Qur'an dan mendapatkan ketenangan hanya 35% ketika mendengar bahasa Arab yang bukan dari Al-Qur'an.

AL QURAN DAN VIRUS
Virus dan kuman juga bergetar dan sangat dipengaruhi oleh getaran bunyi terutama bunyi Al-Quran, ia menghalang mereka dan pada masa yang sama meningkatkan aktiviti sel-sel sihat dan menghidupkan sel-sel yang terganggu supaya menjadi sedia untuk melawan virus dan kuman.

AL QURAN DAN BAYI
Al-Qur'an memberikan pengaruh besar jika diperdengarkan kepada bayi. Hal tersebut diungkapkan Dr. Nurhayati dari Malaysia dalam Seminar Kaunseling dan Psikoterapi Islam di Malaysia pada tahun 1997.
Menurut kajian, bayi yang berusia 48 jam yang kepadanya diperdengarkan ayat-ayat Al-Qur'an dari tape recorder menunjukkan respons tersenyum dan menjadi lebih tenang.
Sungguh suatu kebahagiaan dan merupakan kenikmatan yang besar, kita mempunyai Al-Qur'an. Selain menjadi ibadah dalam membacanya, bacaannya memberikan pengaruh besar bagi kehidupan jasmani dan rohani kita.

8 November 2014

KENCING MANIS aka DIABETES

Kencing Manis? Mungkin manis namanya, tetapi akibat penyakit ini amatlah pahit. Bak kata bekas penyanyi Headwind "Manis mulut di bibir" sahaja. Memang ada betulnya kata-kata ini. Penyakit ini selalunya berlaku kepada orang yang banyak makan makanan yang manis. Mungkin mereka sangka bahawa badan mereka seperti badan semut tidak pernah mendapat Kencing Manis!

Kencing Manis juga dikenali sebagai Diabetis Mellitus. Ia menyerang pesakitnya tanpa mengira umur, bangsa atau jantina. Penyakit ini menyerang pesakitnya secara serang hendap, iaitu secara perlahan dan memakan masa yang agak lama.

Orang yang mengidap penyakit ini kencingnya mengandungi gula. Malahan terdapat beberapa kes yang pengidapnya hanya menyedari bahawa mereka menghidapinya setelah berlaku satu peristiwa ganjil. Peristiwa itu ialah semut mula mengerumuni air kencing mereka (mitos atau kenyataan?) Apa tidaknya, air kencing mereka manis, maka berebutlah sang semut. Di mana ada gula, di situlah ada semut.

Di dalam badan manusia, gula digunakan untuk menghasilkan tenaga. Gula daripada makanan akan masuk ke dalam darah. Dari dalam darah, gula akan diangkut ke dalam sel dan dipecahkan untuk menghasilkan tenaga. Bagi pengidap penyakit ini, proses pengangkutan gula ke dalam selnya tidak sempurna. Oleh itu gula yang berlebihan akan tinggal terapung di dalam darah. Gula yang berada di dalam darah ini akan keluar melalui air kencing.

Dalam keadaan biasa, paras gula di dalam darah adalah tetap. Walau bagaimanapun, bagi pengidap kencing manis, mereka tidak dapat mengawal paras gula di dalam darah. Kadang-kadang parasnya terlalu tinggi dan kadangkala terlalu rendah. Sebenarnya terdapat sejenis bahan di dalam badan manusia yang mengawal paras gula. Bahan ini bertindak sebagai pengawal yang bertauliah dan berpangkat tinggi. Pengawal ini dikenali sebagai Insulin.

Insulin tidak boleh disimpan lama di dalam badan. Oleh itu Insulin hendaklah sentiasa dihasilkan oleh badan. Insulin juga dihasilkan dalam bentuk yang berlainan dan ada dijual di pasaran. Jenis-jenis ini berbeza dari segi jangkamasa tindakannya dan juga puncanya. Terdapat insulin yang bertindak untuk beberapa hari dan ada yang bertindak selama beberapa jam sahaja. Walau apa pun jenis insulin yang digunakan, hanya doktor sahaja yang dapat menentukan jenis insulin yang sesuai untuk seseorang pesakit. Insulin mestilah disimpan di tempat sejuk yang sesuai dan tidak boleh dibekukan atau dipanaskan.

Pengidap kencing manis akan diberi insulin secara suntikan. Insulin tidak boleh dimakan kerana jika dimakan ia akan dipecahkan oleh bahan yang terdapat di dalam perut. Jika ini berlaku maka insulin akan kehilangan fungsinya. Kalau makan berapa banyak insulin pun, tetap tidak akan mendatangkan apa-apa kesan.

Kencing manis boleh dibahagikan kepada dua jenis.
Jenis pertama - Yang berlaku pada umur yang muda iaitu pada golongan kanak-kanak dan remaja. Kebanyakan pesakit dalam golongan ini tidak mempunyai insulin yang cukup dan mereka bergantung kepada suntikan insulin untuk hidup seperti biasa.

Jenis kedua - Yang berlaku kepada orang dewasa yang mempunyai berat badan yang berlebihan. Bagi pesakit jenis ini, pengawalannya ialah dengan mengawal pemakanan mereka, kerana masih mempunyai sedikit sebanyak insulin dari pankreas. Di dalam keadaan tertentu doktor akan memberi ubat untuk merangsangkan pankreas pesakit supaya menghasilkan lebihbanyak insulin.

Tanda-tanda awal Penyakit Kencing Manis
(1) Kerap membuang air kecil
(2) Berat badan yang menurun
(3) Sentiasa merasa haus
(4) Sentiasa merasa lapar
(5) Letih yang tidak menentu
(6) Pandangan semakin kabur
(7) Mudah mendapat penyakit kulit / vagina
(8) Merasa gatal-gatal pada kaki dan tangan
(9) Merasa penat dan sakit kaki
(10) Tiada keinginan seksual

Tanda-tanda Penyakit Kencing Manis yang Serius
(1) Sentiasa haus
(2) Hilang selera makan
(3) Muntah-muntah
(4) Pengsan / tidak sedarkan diri
(5) Luka lambat sembuh



Cara-cara pesakit menolong diri sendiri
(1) Pesakit hendaklah mengetahui apa yang patut dimakan, jumlah makanan yang hendak dimakan dan waktunya. Oleh itu mereka haruslah tahu tentang nilai dan zat-zat makanan serta merancang waktu makan mereka.

(2) Pesakit hendaklah mengurangkan makanan bergula dan manisan.

(3) Pesakit boleh memakai tanda-tanda di badan mereka seperti gelang atau cincin yang bertulis "saya mengidap kencing manis" supaya memudahkan pihak berkenaan melakukan rawatan ketika kecemasan.

Perkara-perkara yang harus diambil berat oleh pesakit
(1) Sentiasa mengawai makanan dengan teliti mengikut arahan doktor

(2) Seniasa bersenam dan berehat secukupnya

(3) Menghilangkan rasa bimbang dan risau tentang penyakit yang dihidapi

(4) Menjaga kebersihan anggota badan dengan sempurna dan teliti. Ini penting sebab pengidap kencing manis mungkin mempunyai perjalanan darah yang lemah. Oleh itu jika berlaku sesuatu kecederaan atau luka, kawasan luka itu akan menjadi lebih mudah untuk dihinggapi penyakit lain. Juga proses penyembuhan adalah lebih lambat. Keadaan ini boleh menyebabkan sejenis penyakit dikenali sebagai Gangren. Penyakit ini mudah merebak dan menyebabkan anggota badan yang terlibat terpaksa dipotong untuk mengelakkan jangkitan.
GangreneFoot.JPG
Gangren kering
menjangkiti empat jari kaki kanan
seorang penderita diabetes.

Jagaan dan perhatian yang teliti harus diberikan kepada penyakit kencing manis. Diabetes adalah penyakit kronik yang akan kekal seumur hidup. Setakat ini belum ada ubat yang dapat menyembuh penyakit diabetes tetapi penyakit ini boleh dikawal dengan membuat perkara-perkara yang harus diambil berat oleh pesakit seperti yang diterangkan di atas tadi.

Lebih kurang 40% pesakit diabetes mampu mengawal keadaan penyakit mereka dengan menjaga pemakanan dan bersenam. Manakala selebihnya adalah dengan mengambil sama ada ubat (pil) dan/atau suntikan insulin di samping pemakanan yang sihat dan bersenam.

Untuk dapatkan penyelesaian alternatif dari segi supplement, sila KLIK SINI dan SINI.

Lagi info tentang KENCING MANIS di SINI.

RESEPI KENTANG PUTAR



Bahan-bahan ( 5 orang )

Bahan A untuk kentang putar

5 biji kentang dibuang kulit dan dipotong 4
Sedikit lada hitam(kalu nk pedas bubuh la lebih)
Garam secukup rasa
1 sudu susu pekat manis

Bahan B untuk sos
4 sudu besar tepung gandum
5 sudu besar mentega
Sedikit lada

Cara-cara

- Rebus kentang sehingga empuk masuk kan garam sedikit. 1. Tos kan air dam lenyekkan, guna hand mixer putar kentang sehingga halus.masuk kan lada hitam dan susu.
- Kentang dah siap...untuk sos pulak..
1.rebus bawang merah,lobak merah dan kiub ayam dalam 10 minit 2.tos kan air rebusan td.
3.masuk kan mentega kedlm kuali dgn api yg kecil,kemudian msk kan tepung gandum,kacau jgn bergentel
4.masuk kan air rebusan td,bersama lada hitam,sos tiram dan beberapa titil kicap pekat.kacau2 dan dah siap


(kredit kepada Rahsia Hawa)

RESEPI SOS MEATBALL & POTATO WEDGES

Resepi Sos Meatball Ikea yang Super Sedap (kredit kepada welovesusuibu.blogspot)

Bahan-bahan
1 ulas bawang besar kuning (diced)
1 biji tomato (diced)
1/2 cawan susu segar
3 sudu mentega (ganti dengan minyak jagung, lebih sihat)
2 sudu tepung gandum
1 cawan air
2 sudu sos tiram
3 sudu kicap manis
1/2 sudu serbuk lada hitam
gula dan garam secukup rasa
nota 1: saya tak guna kiub ayam, gabungan semua di atas dan berikan rasa yang sedap sangat
nota 2: kacau sekerap mungkin, mengelakkan sos dari berketul-ketul

Cara-caranya
Tumiskan sebentar bawang besar kuning dengan sedikit minyak jagung. Tumiskan sekali tomato bersama-sama bawang besar tadi.
Dan layu, angkat dan letak dalam pinggan.
Dalam kuali yang sama, tuangkan sedikit minyak jangung, masukkan tepung gandum dan goreng hingga warna bertukar coklat (api sederhana).
Masukkan air dan susu segar, biar mendidih sebentar.
Masukkan pula sos tiram, kicap, gula, garam dan lada hitam. Biar mendidih lagi.
Akhir sekali, masukkan bawang dan tomato yang telah ditumis tadi.
nota: sebab nak betul-betul macam meatball ikea, saya blend sos yang dah siap tadi hingga halus. rasa semua bahan bersatu dengan sedapnya.

Resepi Potato wedges
Bahan-bahan
4 biji kentang (potong bentuk wedges)
garam
serbuk lada hitam

Cara-caranya
Didihkan air, rebuskan kentang hingga empuk, masukkan sedikit garam.
Angkat dan toskan.
Letakkan sedikit garam dan serbuk lada hitam.
Akhir sekali, gorengkan di dalam kuali hingga kekuningan

7 November 2014

SUPPLEMENT : PILIH DENGAN BETUL

Tajuk entri kali ini, siapa yang dah baca majalah Rapi mesti tau. Saya setuju sangat dengan ulasan Editor Rapi, Cik Puan Zuraita Mohd Anua. Beliau menulis :

"Sekarang ini, supplement ada dijual di merata-rata tempat. Kalau malas nak ke farmasi, anda sudah boleh membelinya di hujung jari sahaja menerusi pembelian online.

Secara umumnya, supplement adalah makanan tambahan samada yang diminum atau dimakan. Ia juga dijadikan dalam pelbagai bentuk iaitu pil, kapsul, cecair, serbuk, sachet dan sebagainya.

Oleh sebab supplement adalah makanan tambahan, ia boleh diambil atau taknak ambil pun takpa. Terpulanglah pada individu itu sendiri. Namun kebanyakan kita gemar mengambil supplement kerana merasakan pengambilan nutrisi secara semulajadi seakan tidak cukup (betul 3x.. macam saya.. saya ambil supplement kerana hendak lebih sihat, lebih bermaya, lebih cantik... :P). Oleh itu supplement dianggap sebagai pelengkap nutirisi harian yang paling mudah.

Persoalan 
Perlukah kita bergantung kepada supplement?
Jika anda memilih makanan tambahan untuk diri sendiri, anda perlu memastikan apakah anda memang memerlukannya.
Adakah anda mengambilnya untuk mencukupkan nutrisi atau untuk keperluan penyakit yang sedang anda tanggung?

Oleh yang demikian, adalah penting untuk anda mendapatkan nasihat doktor atau pakar pemakanan terlebih dahulu sebelum memilih. Namun perlu diingat: SUPPLEMENT BUKANNYA UBAT!

Tips ketika hendak membeli supplement
Sebelum membeli supplement buatlah sedikit penyelidikan tentang produk tersebut.
Adakah ia mendapat sijil pengesahan dari pihak kementerian? 
Adakah ia halal? 
Apakah kandungan bahan-bahannya?
Bagaimana pula dengan pembungkusannya?
Pastikan juga testimoni adalah tidak meragukan. Jika perlu, hubungi sendiri beberapa orang testimoni yang dipaparkan untuk menguatkan lagi pilihan anda.
Pastikan juga kandungan nutrisi di dalam setiap supplement yang anda ingin makan adalah mematuhi piawaian Recommended Nutrient Intake (RNI) Malaysia 2005.

Last but not least, pastikan produk supplement itu diakui sah, selamat dan berguna untuk diri anda."

Sebagaimana saya dan rakan-rakan saya yang lain, kami pilih SHAKLEE.
Sebab kami percaya SHAKLEE adalah semulajadi, berkesan dan selamat. Yang utama ia adalah Halal.

Baca selanjutnya kenapa saya pilih SHAKLEE di sini.


5 November 2014

AUTISM

Eugene Blueler merupakan orang yang pertama sekali menggunakan perkataan autism yang merujuk kepada kurang atau tidak ada perhubungan dengan orang lain dan dunia luar.

Walau bagaimana pun kini istilah autism merujuk kepada pervasive developmental disorder  atau masalah perkembangan tegal yang melibatkan fungsi otak. 

Menurut kamus perubatan pula, autisme adalah penyerapan dalam fantasi sebagai pelarian daripada realiti. Definisi ini lebih merujuk kepada tingkah laku yang ditunjukkan oleh kanak-kanak autisme.

Menurut Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorder,1994: “Autism is considered to be a pervasive developmental disorder of the brain functions which prevents a person from organizing and understanding information transmitted by their senses. It can cause a person to withdraw into own self and can affect social interactions with the outside world dramatically.”

Autisme berasal dari perkataan autos yang bererti diri sendiri dan isme bererti aliran. Dalam erti kata lain, autism bermaksud keadaan yang menyebabkan kanak-kanak menumpukan perhatian dalam dunianya sendiri. Autisme juga dikategorikan sebagai ketidakupayaan yang dicirikan dengan gangguan dalam komunikasi, interaksi sosial, gangguan deria, pola bermain, dan perilaku emosi.

Autisme dianggap sebagai sejenis kecacatan neurologi dan bukan kecacatan psikiatris (psychiatric disorder), walaupun ciri-ciri biasa termasuk masalah dengan perhubungan sosial dan komunikasi emosi serta pola biasa berkaitan dengan minat, aktiviti dan perangai. 

Menurut Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorder,1994 lagi, autisme adalah sejenis ketidakupayaan yang agak serius terhadap perkembangan yang amat ketara dalam tiga tahun pertama dalam kehidupan seorang kanak-kanak.

Kadar kejadian autism ialah 16 kes dalam 10,000 kelahiran (Rodler 2000).

Kemungkinan untuk anak lelaki mendapat autisme adalah empat kali ganda (4:1) berbanding dengan perempuan.

Autisme didapati dalam keluarga daripada semua etnik dan latar belakang sosial.

CIRI-CIRI KANAK-KANAK AUTISM

Mereka berkemungkinan tidak dapat bertutur sebaliknya hanya akan mengeluarkan bunyi-bunyian ataupun meniru apa yang diperkatakan oleh orang lain. 

Kerap kali, mereka menunjukkan kelebihan dalam bidang matematik atau kemahiran mekanikal, seni muzik, rote memory dan sebagainya.

Mereka juga tidak suka disentuh ataupun berhubung dengan orang lain ataupun mungkin selalu berpaut pada sesiapa sahaja.

BILA & BAGAIMANA TERJADI AUTISM

Menurut Dr Zubaidi, autisme bermula semasa proses pembentukan saraf. Kanak-kanak autisme mengalami gangguan proses peterjemahan maklumat di dalam otak apabila perhubungan antara sel-sel saraf dan struktur sel-sel saraf itu sendiri telah rosak.

GEJALA / TANDA AWAL AUTISM

Ibu bapa hanya boleh mengesan tanda-tanda awal melalui senarai semak perkembangan normal kanak-kanak tetapi tidak boleh sewenang-wenangnya mengatakan si manja autistik. Jangan lekas melabelkan anak anda mengalami autisme dengan hanya kerana dia menunjukkan beberapa signal autistik. 

RAWATAN AUTISM

Bawalah mereka untuk mendapatkan pemeriksaan dengan pakar pendengaran untuk memeriksa pendengarannya kerana khuatir mereka pekak. Setelah dikenal pasti tidak pekak, maka bawalah pula berjumpa pakar psikologi klinikal atau pakar psikiatri untuk membuat ujian dan pemantauan sama ada mereka benar-benar menghidap autisme sebelum diberikan rawatan sewajarnya.

Rawatan terapi untuk kanak-kanak autisme hanya boleh dijalankan oleh pakar sahaja. Antara rawatan tersebut ialah Applied Behaviour Analysis yang dilakukan secara bermain atau play theraphy.

Kanak-kanak autistik memerlukan penjagaan secara perseorangan atau one-to-one care. Hal ini perlu dilakukan dengan berterusan dan memerlukan tahap kesabaran yang tinggi kerana mereka tidak menghiraukan kewujudan orang lain. Elakkan merenung atau menyentuh si kecil autistik kerana kelakuan ini akan menyebabkan mereka stres. bagi mengasuh dan membimbing, banyakkan menggunakan alat bantuan seperti gambar supaya mereka mudah menterjemahkan. Anda juga boleh memberikan kemahiran sosial melalui teknik berkumpulan, bercerita dan sebagainya.

Gejala autisme boleh diredakan dengan menyediakan persekitaran yang selamat, struktur jadual rutin yang tetap dan suasana yang tenang. Mereka juga perlu diberi peluang untuk merasa apa juga yang ada di persekitaran mereka bertujuan untuk merangsang. Penyakit yang dikenal pasti tidak mempunyai penawar ini akan berkekalan sehingga dewasa. Oleh sebab itu, kepekaan ibu bapa dan pengesanan awal amat diperlukan. Anak-anak autisme boleh diberikan latihan menguruskan diri sendiri adalah langkah yang boleh diambil sebagai persediaan menempuh kedewasaan.

TINDAKAN IBUBAPA/PENJAGA ANAK AUTISM

Ibu bapa yang memiliki anak autisme bolehlah mendaftarkan anak ke persatuan atau group support untuk mendapatkan sokongan, bertukar pendapat dan mengatasi ketegangan yang dialami. Menghantar anak ke kelas yang menawarkan pendidikan khas untuk pesakit autisme boleh membantu mereka mengatasi masalah komunikasi dan sosial serta mengurangkan tingkah laku yang tidak sesuai agar mereka mampu menguasai kemahiran untuk hidup apabila dewasa kelak.

KESIMPULAN

Anak-anak autism ini adalah anak-anak istimewa yg perlu diberikan perhatian lebih lagi daripada kanak-kanak biasa untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku. Setiap orang tidak kiralah normal atau tidak pasti memiliki kebolehan & keistimewaan tersendiri. Begitu juga dengan anak-anak Autism ini, mereka haruslah diberi peluang untuk mengenal pasti potensi dan kebolehan istimewa yg terdapat di dalam diri mereka. 

Di samping itu cuba berikan mereka supplement untuk memperbaiki keadaan mereka dengan lebih cepat. Kita berusaha, Allah yang menentukan.

Antara Supplimen Shaklee yg dicadangkan untuk anak-anak autisme adalah :-
Meal Shake - Membantu tumbesaran kerana mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium & magnesium yg diperlukan untuk membina tulang & sel-sel untuk proses membesar dengan sihat & cergas. Meal Shake juga mampu meningkatkan selera bagi kanak-kanak yang terlalu cerewet dalam pemilihan makanan.

GLA Complex - merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E yang tinggi dengan sumber omega-6. GLA dapat memperbaiki keadaan anak-anak autisme, sukar memberi tumpuan kepada pelajaran dan hiperaktif.

Omega Guard - Kandungan DHA yang tinggi di dalam Omega Guard membantu meningkatkan keupayaan ingatan & pembelajaran, memelihara penglihatan & pendengaran serta meningkatkan sistem imun kerana kanak-kanak Autism lebih terdedah kepada penyakit.

Kenapa Omega-3 (Omega-3 Fatty Acids) Penting untuk Otak?
EPA (eicosapentaenoic acid) membantu jantung dan sistem pertahanan tubuh dari penyakit.
DHA (docosahexaenoic acid) membantu otak, mata, dan sistem saraf tunjang 

Kanak-kanak memerlukan Asid Lemak OMEGA-3 untuk perkembangan otak sepertimana memerlukan kalsium untuk perkembangan tulang.

Setiap sel otak memerlukan DHA untuk perkembangan yang sihat. Kekurangan DHA akan memberikan kesan kepada perkembangan emosi dan intelek kanak-kanak.






Rujukan : 
http://rienadarrwish.blogspot.com/2012/11/definisi-autisme.html
http://ms.wikipedia.org/wiki/Autisme
http://drzubaidi.com/blog/mengenal-tanda-masalah-autism/

TAK MAHU KETINGGALAN INFO?

Name

Email *

Message *

Klik Like jika anda rasa blog ini bermanfaat :) TQ.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RuzanaIbs.com Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign