27 September 2014

KELEMUMUR

“Penampilan tampak kemas dan jelita saudari ni... bercakap pun konfiden & penuh gaya.. tapi sayangnya atas bahu jaket hitamnya ada debu putih. Ada kalanya beliau menggaru-garu kepalanya yang mungkin kerana gatal”.
Jika anda adalah  seperti saudari itu .. atau anda ada kenalan yang mempunyai masalah sebegitu, teruskan membaca.
Situasi di atas mungkin disebabkan kelemumur.
Adanya kelemumur tidaklah kronik.. ia tidak membawa kepada kematian. Namun dengan kewujudannya adalah mengganggu keselesaan kita.

Walau bagaimanapun, kelemumur tidak ada kena mengena dengan penjagaan kebersihan seseorang. Orang yang bersih pun ada juga yang menghadapi masalah ini.

KELEMUMUR

Kelemumur secara umumnya adalah disebabkan oleh fungus (kulat) yang dinamakan P. ovale. Kulat ini sentiasa ada di permukaan kulit kita dan ia tidak menyebabkan sesuatu yang merbahaya. Sekiranya kulat ini menjadi banyak, selalunya sehingga 10 – 20 kali daripada keadaan normal, kelemumur akan terbentuk, di mana kulat tersebut akan menyebabkan inflamasi di akar rambut yang menyebabkan terjadinya kelemumur.

Kelemumur juga terbentuk apabila keadaan di mana kulit kepala yang mati dan kering mengelupas secara berlebihan.

Fakta : Lapisan permukaan kulit kepala yang normal akan diperbaharui setiap 28 hari. Dalam keadaan berkelemumur, kulit kepala akan tumbuh dengan cepat dan diperbaharui setiap 11 hari

PUNCA KELEMUMUR
(1) rambut yang tidak dicuci sempurna
(2) memakai penutup kepala seperti tudung atau topi menyebabkan kulit kepala berkuap
(3) penggunaan gel rambut yang terlampau
(4) penggunaan syampu yang tidak sesuai dan memiliki bahan kimia berbahaya
(5) kekurangan protein dalam diet seharian. Ini juga membawa kepada masalah keguguran rambut akibat akar yang lemah
(6) tekanan hidup samada di tempat kerja, sekolah, universiti ataupun rumah
(7) perubahan hormon
(8) daya imunisasi yang rendah

RAWATAN KULIT KEPALA BAGI ATASI KELEMUMUR
(1) Memilih syampu yang bebas bahan kimia berbahaya
(2) Menambahkan protein dalam diet harian.
-Protein adalah penting dalam pembentukan sel rambut, kuku dan kulit.
-Adalah penting untuk memilih protein terumatanya daripada soya tanpa gmo.
(3) Selepas rambut disyampu, bilas rambut dengan  jus epal semasa bilasan terakhir. 
-Pastikan jus epal itu di urut dengan rata di kulit kepala (sebaiknya guna epal hijau). 
-Boleh juga perapkan jus epal di kepala selama 15 minit sebelum dibilas dengan air biasa. (petua ini saya ambil dari www.mamafaiz.com)

By the way, apabila menyebut tentang syampu yang bebas bahan kimia berbahaya... Shaklee ada menyediakan syampu yang bebas bahan kimia berbahaya yang digunakan untuk kurangkan gejala kelemumur ini. Di samping syampu, Shaklee juga terkenal dengan rangkaian supplement yang selamat, berkesan (mujarab) & halal.

RANGKAIAN PROSANTE SHAKLEE
Purifying Shampoo
-Membersih dengan menyeluruh, menyingkirkan sisa-sisa produk fesyen rambut, pengumpulan mineral dan bahan-bahan cemar persekitaran lain
-Mengekalkan keseimbangan lipid dan lembapan semulajadi serta tidak melunturkan warna rambut
-Ideal untuk mengawal lapisan kulit kepala yang sihat, rambut juga tidak berkelemumur.


Nourishing Scalp Treatment
-Produk yang paling penting dalam Sistem Penjagaan Rambut ProSantĂ© ialah Nourishing Scalp Treatment yang mengandungi tahap Scalp Health Complex eksklusif kami yang paling tinggi.
-Nourishing Scalp Treatment menyelesaikan semua masalah rambut dengan serum yang amat mudah diserap oleh kulit bagi melancarkan peredaran, menentang factor persekitaran yang merosakkan dan juga membekalkan khasiat kepada kulit kepala.
-Vitamin antioksida iaitu A dan E, dan juga Koenzim Q10 melindungi anda daripada kerosakan akibat radikal bebas dan pencemaran persekitaran.
-Bertindak membekalkan ruang yang optimum untuk rambut anda.
-Formula tanpa bilas memudahkan anda menggunakan dan menggayakannya
-Tidak menjadikan rambut melekit atau berminyak

ShakleeProSanté Nourishing Scalp Treatment adalah formula eksklusif, yang terbukti mampu mengurangkan keguguran rambut semasa menyikat dan dapat melebatkan serta menguatkan rambut secara semula jadi apabila digunakan sebagai sebahagian daripada sistem Penjagaan Rambut ProSanté.

Replenishing Conditioner
-Pelembap yang pekat bagi rambut yang berkilat dan lembut bak sutera
-Memperbaiki kerosakan pada permukaan rambut dan memperbaiki hujung rambut yang bercabang
-Menguatkan rambut dengan protein dan humektan yang berasal dari alam semulajadi




SUPPLEMENT SHAKLEE
ESP - Soy Protein Isolate Powder
-Merupakan protein Bukan-GMO yang lengkap dengan semua Asid Amino Perlu.
-Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. 
-ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi  dengan semua  asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting. 
-Berbanding  protein daripada sumber daging, telur dan tenusu,  ESP adalah  rendah  lemak dan  bebas laktosa dan kolesterol.



26 September 2014

SHAKLEE MOTIVATION & RECOGNITION RALLY


AWESOME!!!

Surat ini dihantar oleh Shaklee Corporation .. tujuan menjemput saya ke Shaklee Motivation & Recognition Rally. First time dapat surat jemputan peribadi begini daripada Shaklee. Rasa teruja & bangga. Walaupun baru pangkat Supervisor, Shaklee tetap menghargai kami kerana telah berjaya naik rank.

Majlis ini adalah untuk meraikan serta memberi pengiktirafan leaders dari rank Supervisor sehingga ke rank Senior Key Co-ordinator. Rasa sangat dihargai.

Tujuan saya berniaga dengan Shaklee ni bukan tujuan nak rank tapi kerana untuk menambah pendapatan. Tapi, bila diraikan begini, lebih bersemangat untuk berusaha lebih. Lebih tinggi rank, of course la pendapatan pun lebih tinggi juga.. seiring dengan usaha & pangkat.. adil kan?!

Tu la, mulanya makan supplement semasa berpantang, untuk tujuan kesihatan diri sendiri saja, kemudia terjebak dengan biznez ... sekarang dihargai & diiktiraf pulak.. seronoknya.. Alhamdulillah!!!

Selain penghargaan kepada leaders, majlis ini diselitkan dengan motivational speech oleh Masters Co-ordinator untuk membangkitkan semangat leaders dan semua distributors.

Rally ini diadakan pada 28 September 2014 (Ahad ini) di Shah Alam Convention Centre mulai 2 petang sehingga 5 petang.

Jomla.. anda dijemput sekali! Anda akan berpeluang merasa kelainan Shaklee dalam meraikan dan mengiktiraf para pencapai pangkat seperti kami.

JOM, LET'S GO!!!

23 September 2014

PROMO SEPTEMBER 2014 - COLLAGEN POWDER




ZINC COMPLEX - GLUTEN FREE

(RM0.00 Shaklee : Pls be informed, we have an improved formula for Zinc Complex which is "Gluten Free" and it's available for sale now. TQ)

Zinc Complex dulu ada Gluten iaitu kandungan yang berada di dalam serbuk barli, iaitu salah satu bahan di dalam Zinc Complex.

Dengan formula baru ni, Zinc Complex Shaklee dah bebas dari Gluten.

Bebas Gluten / Gluten Free?

Gluten tu apa? 
Gluten adalah sejenis protin yang terdapat dalam kanji terutama tepung gandum, barli, gandum hitam dan sebagainya. Gluten ini digunakan dalam adunan membuat roti, kuih muih untuk kesan elastisiti lebih baik. Kemudian, adunan ini dibakar dan membuatkan adunan mengembang dan menghasilkan roti yang kenyal.

Gluten ni tidak baik untuk kesihatan ke?
Gluten tidak semestinya tidak baik tetapi sesetengah orang tiada toleransi atau alah dengan gluten. Badan mereka akan menghasilkan tindak balas imun yang tidak normal apabila badan tidak mampu mencerna gluten itu. Seterusnya, ia akan merosakkan usus dan menghalang nutrien diserap oleh badan.

Macamana nak tau samada saya alah dengan gluten?
Tanda dan gejala alahan dari gluten:
-sakit perut
-cirit birit
-muntah-muntah
-depresi
-cepat marah
-ruam kulit
-kejang otot
-rasa letih
-sukar bernafas

Hasil campuran gluten sebenarnya menganggu metabolisma badan kerana ia tiada kandungan serat. Serat sangat diperlukan oleh badan untuk melancarkan proses pencernaan, mengawal berat badan dan mencegah penyakit diabetes, jantung dan kanser. Kalau makan gluten akibatnya macam orang resdung makan seafood & belacan gitu.

Jadi, sekarang ni sesiapa pun boleh makan Zinc Complex tanpa was was.

NUTELLA CHEESECAKE

Resepi ni saya dapat dari perkongsian rakan di facebook.
KLIK SINI untuk link ke blog tersebut. Selamat mencuba.. nampak sedap.

Salam Sayang,
Ruzana


Nutella Cheesecake
Makes 1 cake | Prep Time: 20 mins | Bake Time: None (refrigerate for at least 4 hours)
Recipe Source: Nigella Lawson
Contributor: CP Choong

Ingredients:
10 oz graham crackers (digestive biscuits)
5 tablespoons soft unsalted butter
1 13-oz jar Nutella (at room temperature)
¾ cup chopped toasted hazelnuts
1 lb cream cheese (at room temperature)
½ cup confectioners’ sugar (sifted)

Method:
Break the graham crackers (digestives) into the bowl of a processor, add the butter and 15 ml or 1 tablespoon of Nutella, and blitz until it starts to clump. Add 25g/3 tablespoons of the hazelnuts and continue to pulse until you have a damp, sandy mixture.
Tip into a 23 cm/9-inch round springform and press into the base either using your hands or the back of a spoon. Place in the fridge to chill.
Beat the cream cheese and confectioners’ sugar until smooth and then add the remaining Nutella to the cream cheese mixture, and continue beating until combined.
Take the springform out of the fridge and carefully smooth the Nutella mixture over the base. Scatter the remaining chopped hazelnuts on top to cover and place the tin in the fridge for at least four hours or overnight. Serve straight from the fridge for best results.

ELEMEN PERLU UNTUK TURUNKAN BERAT BADAN

KURUSSSS...

Siapa yg tak nak kurus kan??

Dalam Shaklee, untuk kurus anda perlu FOKUS pada 1 + 3 elemen :
1. DETOX : Alfafa / Herblax
2. PECAHKAN LEMAK : Omega Guard/Lecithin
3. BINA OTOT : Protin : Cinch /ESP / Mealshake
4. Tingkatkan METABOLISMA : Cinch tea 
-Semakin umur meningkat, semakin rendah metabolisma..jadi.. highly recommended untuk yang berumur 25tahun ke atas. 
-Kenapa perlu boost metabolisma? Untuk bakar lebih banyak lemak dan kalori.


Bila nak turunkan berat badan mesti
a) ukur dada, pinggang & punggung
b) rekod ukuran tersebut dalam satu buku
c) ulang ukur setiap 4 hari
d) mesti positif, sebab bila berat tak turun, tak semestinya tak kurus, mungkin disebabkan otot terbentuk untuk shape-up / kuantiti air bertambah

Berat air sementara + bila shape up, otot memang lebih berat dari lemak

>fokus pada shape dan ukuran

GET THE SHAPE FIRST, THEN LOSE THE WEIGHT!

Digalakkan tambah GLA COMPLEX untuk individu yang naik berat badan disebabkan hormon tak stabil. 
Selalunya kita boleh nampak bila,period tak teratur, bahagian bawah (punggung ke bawah) yang lebih besar dan tak seimbang dengan bahagian atas tubuh.

Salam Sayang,
Ruzana



Credit to Mazlina Yusof

TAK MAHU KETINGGALAN INFO?

Name

Email *

Message *

Klik Like jika anda rasa blog ini bermanfaat :) TQ.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RuzanaIbs.com Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign