29 November 2016

ANGKAT PAKAIAN DARI JEMURAN PUN ADA SISTEM?

Baru lepas angkat kain di jemuran. Uol nak tau tak apa yang saya buat lepas tu? Haha, this might be normal to some people, tapi untuk yang tak berapa rajin atau tak sempat nak melipat kain baju lepas tu, this is the idea. Idea ni tak sesuai untuk orang yang super rajin atau super malas atau yang ada bibik di rumah. Hehe.

Ok. Let's start.

FIRST THING FIRST

Lepas kutip baju di jemuran / penyidai, what I do is : sediakan sebuah bakul... bakul 4 segi ke, bujur ke, laundry bag ke.. yang penting ia bersih. Sambil kutip baju, lipat .. maknanya, kutip sehelai, lipat sehelai.. lipat tak perlu lipat cantik-cantik, yang penting lipat, tak alih lagi pun takpe (biasanya kita alih bahagian dalam ke luar kan, masa jemur tu, sebab nak elakkan warna pudar.)

DO IT SYSTEMATICALLY

Ok.. masa kutip baju tu pun, kena sistematik. Kalau ada baju isteri, baju suami, baju anak dara, baju anak teruna, baju bayi, seluar kecik, baju kecik.. haa, masa ni la kena ikut turutan/aturan. (Masa jemur pun kena sistematik.. baju isteri... satu bahagian, tudung kat satu bahagian, baju, seluar kecik.. gantung kat jejari.. tu pun ikut susunan, jangan caca merba. - gamaknya ada dak orang stress dengan cara saya ni..hehe. Suami saya pun buat cara sistematik ni tau.. baru tak sakit mata memandang).

Ikut la, nak kutip baju siapa dulu. Katalah, kutip baju isteri dulu.. haa, sambil kutip, lipat... pastu kutip baju suami pula.. kalau seluar kerja, lipat seluar tu dulu, then seluar jeans pulak.. then seluar track (track bottom)... pastu baju anak2.. ikut lah, kalau uniform, make sure susun sesama uniform.. laaaast sekali baru kutip seluar kecik.. mula seluar kecik isteri, pastu seluar kecik suami.. susun side by side.

CAMPAK JE SENANG

Mesti korang kata, Allah, alang-alang kutip campak je la dlm bakul tu, nanti lipat la balik.

Ye la tu, kan dah bagitau awal2 tadi, kaedah ni untuk orang yang BUKAN super rajin atau super malas. Especially yang memang tak sempat ... sekurang-kurangnya sementara nak sampai hujung minggu untuk ada masa melipat betul2 cantik2.. takdele nak serabut nampak baju bertimbun atas katil atau sofa... atau, masa nak cari stokin atau seluar kecik, takde le kena terselak2 mengamuk-ngamuk cari tak jumpa... jumpa sebelah warna lain, sebelah lain. 


SUSUN IKUT KUMPULAN

Kalau ada banyak bakul (kalau nak sediakan setiap sorang ada bakul sendiri pun boleh), baju masing-masing disusun dalam bakul tu dulu. Bakul2 tu tak perlu besar sangat, muat untuk seminggu pakaian yang telah dibasuh dah memadai. Samada susun dalam bilik tidur atau di bilik laundry kalau ada. 


Jangan lupa bakul untuk letak baju busuk/baju dah dipakai. Yang ni sukahati nak campur aduk pun takpe, tapi masa basuh elok asingkan dulu.


Jadi... setuju tak dengan cadangan saya tu? Haha, kalau setuju, lepas ni boleh la ikut. Kalau tak setuju pun tak kisah, maybe uol ada cara yang lebih baik, yang uol selesa. Kalau ada cara lain nak share ... silakan share di bahagian komen ye.. tapi jangan kutuk2 kat situ. TQ. 




25 November 2016

KENAPA SAYA KATA SUPPLEMENT TU UBAT?

Anda rasa anda tahu tak, Supplement tu apa... dan Ubat tu macamana?

Apa jadi bila anda makan ubat? Kalau demam then makan panadol.. terus rasa sembuh, kan? Itu ubat la.
Tapi, bila makan supplement, tak pernah atau jarang-jarang sekali kena demam. 

Perbezaan mudah : Supplement ni untuk kekalkan kesihatan yang baik dan Ubat untuk sembuhkan yang sakit. Mana lebih baik?

SUPPLEMENT BUKAN UBAT

Apa itu suplement? Atau lebih tepatnya dietary supplement.


(1) Suplement atau makanan tambahan ialah sesuatu yang membekalkan nutrien kepada tubuh yang mana jika tidak mengambilnya, tubuh tidak mencapai kuantiti nutrien yang mencukupi.

(2) Suplement secara amnya adalah vitamin, mineral, serat, asid lemak dan asid amino.

(3) Suplement BUKAN bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

(4) Untuk mereka yang seringkali gagal mendapatkan nutrien mencukupi dari diet seharian, suplement ditambah untuk mencukupkannya (sebab tu namanya makanan tambahan).


Apa itu ubat?


Mengikut Wikipedia, ubat ialah dadah atau bahan yang diambil untuk mengurangkan simptom atau mengubati penyakit. Ada 2 jenis ubat iaitu OTC (over the counter) dan preskripsi (yang dipreskripsi oleh doktor).

Ubat dihasilkan oleh syarikat farmaseutikal. Ada sesetengah dadah telah dipatenkan, yang mana syarikat tersebut memegang hakmilik untuk menghasil dan melesenkan sebatian dadah tersebut untuk tempoh masa tertentu. Ubat yang tidak berpaten dipanggil ubat generik.

Untuk tahu lebih lanjut tentang ubat boleh rujuk kepada ahli farmasi atau/dan juga doktor.

TAPI, kenapa ramai  pula orang yang bila sakit-sakit akan makan suplement (terutama Shaklee) tetapi taknak makan ubat?

Yang saya tahu dari rakan-rakan yang sedang dan pernah mengamalkan supplement Shaklee :

1. Sebab mereka dah letih dan tak larat nak makan ubat, steroid dan segala bagai sedangkan penyakit tak baik-baik jugak.

2. Sebab mereka mahukan kesan penyembuhan semulajadi, bukannya ubat. Ubat semakin dimakan semakin meningkat dos yang kita kena makan. Kalau tak percaya cuba tanya orang sakit kencing manis.

3. Sebab tubuh kita perlukan vitamin, mineral dan sebagainya untuk kembalikan fungsi normal tubuh. 

Contoh untuk kesuburan, kami cadangkan pasangan suami isteri makan vitamin / suplement. Sebab? Bila tubuh mendapat nutrisi yang mencukupi, segala tindakbalas biokimia yang 'pause', tergendala, mati akan dicetuskan semula.
Contohnya zinc complex. Kami biasanya akan cadangkan suami isteri makan zink kerana zink sangat diperlukan untuk kesuburan lelaki dan wanita. Baca link zink dan kesuburan lelaki ni.

9 FAKTA BERKENAAN ZINK YANG ANDA TIDAK TAHU


Kenapa pula ada yang makan suplement tapi tak berkesan pun?


1. Ia bergantung kepada individu. Janganlah kita expect malam ni makan zink, besok isteri dah hamil. Kalau macam tu, senangnye la beribu2 bayi Shaklee dihasilkan setiap hari.

2. Semak semula gaya pemakanan kita, air cukup tak, jadual makan ikut tak, konsisten makan atau waktu ingat je baru makan?

3. Kemungkinan ia healing crisis. 

4. Kemungkinan tubuh kita memang tak dapat terima / alergi terhadap produk supplement yang dimakan. Contoh alfalfa, tidak sesuai untuk pesakit SLE. 

5. Suplement dikatakan berkesan selepas 4-5 bulan diamalkan secara konsisten. Kalau masih tiada perubahan juga, maknanya badan anda memang tidak sesuai atau tidak perlukan supplement / vitamin tersebut. Jadi berhenti dari mengamalkannya.

Soalan Pelanggan : "Saya dah makan Vitamin E sebotol, kulit pun dah cantik, jadi tak de masalah kalau saya nak berhenti kan?"

Memang taiada masalah kalau nak berhenti. Tetapi setelah beberapa ketika, kemungkinan masalah2 lama kembali datang. Sebab? sebab badan kita dah tak dapat nutrisi yang best itu, ia jadilah seperti asal sama sebelum kita makan suplement tersebut. Saya sendiri pernah try & error. Saya dah lama mengamalkan Vivix. Kulit tegang, kurang cela, tiada kesan putih, dan banyak lagi lah yang dah improve. Tapi, bila saya berhenti seketika, masalah kulit kendur, bila garu keluar habuk putih dan sebagainya. Jadi, saya teruskan pengambilan Vivix tu walaupun harga dia lebih sedikit (macam iklan susu cap junjung masa tahun 70an pulak) tapi saya usahakan cari duit nak beli.

Lagi satu Contoh : Ostematrix (kalsium magnesium) yang penting untuk tulang, gigi, otot, saraf. Bila simpanan kalsium dalam tubuh sudah habis digunakan, gigi pun patah, sakit urat, mudah terkehel, dan sebagainya.

Bayangkan analogi ini... dipinjam dari blog Ilham family sihat.

Situasi #1.

Negara Malaysia sedang menghadapi pencerobohan oleh pihak asing. Bayangkan kesultanan Sulu. Askar-askar kita sudah bersedia untuk bertempur. Tak semena-mena PM panggil askar dari China untuk lawan dengan penceroboh Sulu. Agak-agak apa jadi dengan askar kita? Balik rumah je gamaknye, skill berperang pun hilang tah ke mana..

Situasi #2.

Negara Malaysia sedang menghadapi penceroboh Sulu lagi. Askar-askar sudah dikerah untuk bertempur, dan mereka bertempur sehabis tenaga.. Sampai habis senapang-senapang, M-16,  peluru ke hape benda dah guna. Segala strategi, skill perang habis semua keluar. PM pun tambah lagi senjata, untuk memperkuatkan barisan ketenteraan Malaysia. Dan Malaysia pun menang.. Apabila ada penceroboh lagi, askar Malaysia dah yakin, lebih bersemangat untuk bertempur untuk bebaskan Malaysia dari pencerobohan.

Nampak tak perbezaannya??

Penceroboh asing tu seperti bakteria, virus, mikrob, racun, toksin, radikal bebas, bahan kimia, bahan sintetik yang sama sekali bukan daripada tubuh kita.

Askar China seperti ubat. Ia melawan penceroboh, dalam masa yang sama melemahkan sistem pertahanan perumah iaitu kita sendiri.

Senjata tambahan tu seperti suplement (pastikan ia semulajadi macam Shaklee, kalau tidak...  sama je macam makan penceroboh sintetik). Ia memperkuat sistem pertahanan tubuh kita melawan penceroboh.

Ok, sekarang dah boleh faham kan sebab apa dikatakan suplement Shaklee bukannya ubat? 
Tapi malangnya masih ramai juga yang panggil ia sebagai 'ubat' kerana sifatnya mampu 'memulihkan' penyakit.

Hasil carian imej untuk kenapa supplement bukan seperti ubat

23 November 2016

PROMO NOVEMBER 2016 - LECITHIN BELI 4 PADA HARGA 3


PROMO NOVEMBER 2016 - NUTRIFERON BELI 2 DISKAUN 5%


PROMO NOVEMBER 2016 - NUTRIFERON BELI 6 PERCUMA 1


TAK MAHU KETINGGALAN INFO?

Name

Email *

Message *

Klik Like jika anda rasa blog ini bermanfaat :) TQ.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RuzanaIbs.com Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign