23 September 2014

ZINC COMPLEX - GLUTEN FREE

(RM0.00 Shaklee : Pls be informed, we have an improved formula for Zinc Complex which is "Gluten Free" and it's available for sale now. TQ)

Zinc Complex dulu ada Gluten iaitu kandungan yang berada di dalam serbuk barli, iaitu salah satu bahan di dalam Zinc Complex.

Dengan formula baru ni, Zinc Complex Shaklee dah bebas dari Gluten.

Bebas Gluten / Gluten Free?

Gluten tu apa? 
Gluten adalah sejenis protin yang terdapat dalam kanji terutama tepung gandum, barli, gandum hitam dan sebagainya. Gluten ini digunakan dalam adunan membuat roti, kuih muih untuk kesan elastisiti lebih baik. Kemudian, adunan ini dibakar dan membuatkan adunan mengembang dan menghasilkan roti yang kenyal.

Gluten ni tidak baik untuk kesihatan ke?
Gluten tidak semestinya tidak baik tetapi sesetengah orang tiada toleransi atau alah dengan gluten. Badan mereka akan menghasilkan tindak balas imun yang tidak normal apabila badan tidak mampu mencerna gluten itu. Seterusnya, ia akan merosakkan usus dan menghalang nutrien diserap oleh badan.

Macamana nak tau samada saya alah dengan gluten?
Tanda dan gejala alahan dari gluten:
-sakit perut
-cirit birit
-muntah-muntah
-depresi
-cepat marah
-ruam kulit
-kejang otot
-rasa letih
-sukar bernafas

Hasil campuran gluten sebenarnya menganggu metabolisma badan kerana ia tiada kandungan serat. Serat sangat diperlukan oleh badan untuk melancarkan proses pencernaan, mengawal berat badan dan mencegah penyakit diabetes, jantung dan kanser. Kalau makan gluten akibatnya macam orang resdung makan seafood & belacan gitu.

Jadi, sekarang ni sesiapa pun boleh makan Zinc Complex tanpa was was.

TAK MAHU KETINGGALAN INFO?

Name

Email *

Message *

Klik Like jika anda rasa blog ini bermanfaat :) TQ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RuzanaIbs.com Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign