16 June 2014

KEGUNAAN VITAMIN E

Vitamin E adalah vitamin yang larut dalam lemak. Ia didapati dalam banyak makanan termasuk minyak sayur-sayuran, bijirin, daging, ayam, telur, buah-buahan, sayur-sayuran, dan minyak germa gandum. Ia juga boleh didapati sebagai supplement.

Kegunaan Vitamin E
(1) Vitamin E digunakan untuk merawat kekurangan vitamin E, yang jarang berlaku, tetapi boleh berlaku pada orang yang ada gangguan genetik tertentu dan terhadap bayi pra-matang yang mempunyai berat badan yang sangat rendah.

(2) Sesetengah orang menggunakan vitamin E untuk merawat dan mencegah penyakit-penyakit jantung dan saluran darah termasuk pengerasan arteri, serangan jantung, sakit dada, sakit kaki kerana arteri tersumbat, dan tekanan darah tinggi.

(3) Vitamin E juga digunakan untuk merawat diabetes dan komplikasinya. Ia digunakan untuk mencegah kanser, terutamanya paru-paru dan kanser mulut di kalangan perokok, kanser kolorektal dan polip dan gastrik, prostat, dan kanser pankreas.

(4) Sesetengah orang menggunakan vitamin E untuk penyakit berkaitan otak dan sistem saraf termasuk penyakit Alzheimer dan dementias, penyakit Parkinson, kekejangan di waktu tidur malam, sindrom kaki resah, dan untuk epilepsi, yang dimakan bersama-sama dengan ubat-ubatan lain. Vitamin E juga digunakan untuk chorea Huntington, dan gangguan lain yang melibatkan saraf dan otot.

(5) Wanita menggunakan vitamin E untuk mencegah komplikasi dalam kehamilan yang lewat akibat tekanan darah tinggi (pra-eklampsia), sindrom prahaid (PMS), tempoh menyakitkan, sindrom menopaus, hot flashes yang berkaitan dengan kanser payudara dan sista payudara.

(6) Kadang-kadang vitamin E digunakan untuk mengurangkan kesan-kesan bahaya rawatan perubatan seperti dialisis dan radiasi. Ia juga digunakan untuk mengurangkan kesan-kesan sampingan yang tidak diingini dari pengambilan ubat-ubatan seperti keguguran rambut pada orang mengambil doxorubicin dan kerosakan paru-paru pada mereka yang mengambil amiodarone.

(7) Vitamin E kadang-kadang digunakan untuk meningkatkan ketahanan fizikal, meningkatkan tenaga, mengurangkan kerosakan otot selepas senaman dan meningkatkan kekuatan otot.

(8) Vitamin E juga digunakan untuk katarak, asma, jangkitan pernafasan, gangguan kulit, penuaan kulit, selaran matahari, cystic fibrosis, kemandulan, mati pucuk, sindrom keletihan kronik (CFS), ulser peptik, untuk penyakit keturunan tertentu dan untuk mengelakkan alahan.

(9) Sesetengah orang meletakkan vitamin E ke atas kulit mereka untuk mengelakkan ia daripada penuaan dan untuk melindungi daripada kesan bahan kimia terhadap kulit, yang digunakan untuk terapi kanser (kemoterapi).

Bagaimana Vitamin E berfungsi?
Vitamin E adalah vitamin penting yang diperlukan untuk fungsi yang betul oleh kebanyakan organ-organ dalam badan. Ia juga merupakan antioksidan. Ini bermakna ia membantu melambatkan proses yang merosakkan sel-sel.

Sumber : http://www.webmd.com/

TAK MAHU KETINGGALAN INFO?

Name

Email *

Message *

Klik Like jika anda rasa blog ini bermanfaat :) TQ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RuzanaIbs.com Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign