6 June 2014

PETUA HILANGKAN LELAH

Tanda2 diserang penyakit Asma (lelah dan semput)


  • Gangguan pada saluran pernafasan yang amat ketara
  • Pernafasan menjadi sesak berulang kali
  • Diikuti pula oleh batuk dan bernafas termengah2
  • Dada pesakit akan merasa sebak atau sempit
  • Serangan yang lebih teruk membuatkan pesakit batuk2 hingga membawa kepada muntah2

Tanda2 awalnya
Selepas beberapa hari ditimpa penyakit ini, pesakit mula mengalami sesak nafas yang berulang2
Pernafasan mengeluarkan suara bunyi yang halus seperti siulan (wheezing)
Keadaan sedemikian boleh berlaku selama beberapa hari dan mungkin berbulan2
Kemungkinan mendapat penyakit ini tidak dapat dielakkan

Sebab2 utama penyakit Asma (lelah dan semput)

Alergi seperti keadaan seseorang itu yang sensitif kepada sesuatu bahan tertentu seperti habuk + bahan2 pencemaran didalam udara yang disedutkan. Sensitif kepada kekabu + bulu ayam + habuk + bulu kucing + air batu + udara sejuk dan lain2. Ada yang sensitif atau alah kepada ais krim + beberapa jenis ikan + udang dan ubat.
Ubat2 seperti Aspirin boleh menyebabkan penyakit ini
Senaman yang berat boleh memburukkan keadaan penyakit

Penawar untuk penyakit iniPokok ekor Kucing
Petua pertama - Perah susu kambing asli atau beli yang dalam botol juga pun boleh dan minumlah secara mentah2 setiap pagi selepas atau sebelum makan. InsyaAllah.. penyakit lelah akan beransur hilang.

Petua kedua - Ambil beberapa helai daun atau tangkai bunga kecubung dan lembutkan dengan menggosok2 daun dengan tapak tangan dengan perlahan hingga betul2 lembut. Jemur daun tersebut hingga kering dan dibuat sebagai rokok. Amalkan 2 kali seminggu dengan perlahan2. InsyaAllah.. khasiat bunga kecubung dapat memulihkan penyakit ini

Petua ketiga - Ambil daun pokok ekor kucing + sedikit kapur sirih = digumpal atau di gosok2 hingga keluar buih. Ambil buihnya dan dilumurkan atau ditampal di bahagian bawah tekak (dekat halkum). Biarkan kering untuk beberapa jam. Amalkan 3 kali seminggu atau ikut kesenangan diri. 
(kredit kepada http://kongsibersamanora.blogspot.com)

Petua keempat - Paling mudah : 
Amalkan supplement Shaklee.

Supplement yang ramai telah amalkan dan feedback yang positif :
1) Vivix
2) Omega Guard
3) Nutriferon
4) Vitamin C (Sustained release atau chewable)
5) Alfalfa

Bagaimana Minyak Ikan Omega-3 mampu merawat Asma
Satu hidangan Omega Guard Shaklee mampu membekalkan 905mg Asid Lemak Omega-3 DHA dan EPA. Asid Lemak ini bertindak mengurangkan keradangan di saluran pernafasan yang menghalang laluan pernafasan mengecil dan kesukaran bernafas.

Ini disahkan melalui kajian Orang Eksimo yang hidup di kawasan sejuk merupakan kadar yang rendah menghidap Asma kerana makanan asasi mereka ialah Ikan.

"Omega-3 fatty acids are known to reduce inflammation. Because asthma is a disease caused by airway inflammation that leads to airway hyper-responsiveness and airway narrowing, and because Eskimos, who eat large amounts of fish have a low rate of asthma, researchers theorized that fish oil might benefit asthma sufferers." Sumber: LiveStrong

Terdapat kajian yang mendapati pengambilan asid lemak Omega-3 serba sedikit membantu mengatasi penyakit lelah. Asid lemak Omega-3 bersifat antiradang. Kerana itu ia sangat baik diambil oleh mereka yang mengalami masalah berkaitan keradangan, seperti asma (radang pernafasan), Artritis reumatoid, dan sebagainya.

Menurut Kajian Klinikal University Of Maryland; Seramai 29 kanak-kanak telah diberi makan minyak Ikan yang tinggi kandungan DHA dan EPA selama 10 tahun mampu mengurangkan simpton asma berbanding mereka yang mengamalkan placebo.

Kajian di Jepun pula mendapati; Seramai 32 pesakit COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Desease) yang dibekalkan dengan supplement minyak ikan selama 3 bulan tahap kesihatan mereka semakin meningkat.

Tujuan pengambilan Minyak Ikan seperti OmegaGuard Shaklee ini juga untuk mengelakkan dari pesakit Asma ini berterusan bergantung kepada ubat Asma yang kebanyakannya mengandungi Steroid. OmegaGuard ini bertindak seperti Steroid namun tidak memberi kesan untuk jangka masa panjang.

PENYELIDIK MENCADANGAKAN 
SUPPLEMENT BERUNSURKAN ASID LEMAK OMEGA-3 ADALAH SELAMAT UNTUK MERAWAT MASALAH PARU-PARU DAN PERNAFASAN

Testimoni 

TAK MAHU KETINGGALAN INFO?

Name

Email *

Message *

Klik Like jika anda rasa blog ini bermanfaat :) TQ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RuzanaIbs.com Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign